Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Za svog studijskog posjeta SMŽ novinari posjetili i OB Sisak

O Središnjem paviljonu, MR i palijativnoj skrbi u Petrinji

O Središnjem paviljonu, MR i palijativnoj skrbi u Petrinji

O gradnji Središnjeg paviljona u OB „dr. Ivo Pedišić“ u Sisku, nabavci uređaja za MR i humanizaciji prostora za bolesnike na odjelu Palijative i dugotrajnog ležanja u Petrinji bilo je riječi na susretu koji je sa ravnateljem OB „dr. Ivo Pedišić“ Sisak mr. sc. Tomislavom Dujmenovićem, dr. med. dogovorio ogranak HND-a SMŽ u čijoj su organizaciji našu županiju posjetili novinari iz Zbora turističkih novinara i Zbora novinara za okoliš HND-a.

 

56_HND_Sisak

 

„Središnji paviljon biti će zgrada sa oko 8400 m2 neto bolničkog prostora u koji će se smjestiti OHB, dnevna bolnica , laboratorij i hemodijaliza i cijeli kompleks biti će povezan zatvorenim hodnicima sa novom internom i zgradom kirurgije, istaknuo je ravnatelj OB..

Na taj način značajno će se poboljšati zbrinjavanje hitnih bolesnika. OHB a koji mi za sada nemamo, je središnje mjesto za prijem, obradu i definitivno zbrinjavanje hitnih bolesnika bez obzira na uputnu dijagnozu.

Ukupna investicija je 120 milijuna kuna, od toga su 70 mln. kn bespovratna sredstva EU, 16 mln. kn sredstva Ministarstva regionalnog razvoja , ostatak će se  financirati  sredstvima županije. Gradnja je počela u travnju 2018 godine ,a radovi bi trebali biti gotovi u siječnu 2020.godine.

Magnetska rezonanca vrlo je važna karika u algoritmu dijagnostičkih pretraga koje su bitne za brzu i preciznu dijagnozu raznih oboljenja, posebno oboljenja lokomotornog i neurološkog sustava. Cijena novog aparata za magnetsku rezonancu iznosi oko 6 milijuna kuna, rekao je ravnatelj  Dujmenović,  govoreći o nabavci uređaja za MR.

„Na inicijativu župana SMŽ Ive Žinića pokrenuli smo humanitarnu akciju za prikupljanje sredstava i kupnju uređaja za MR. Prvi korak bila je akcija prikupljanja slika za prodajnu izložbu na koju su se odmah nesebično javili i donirali svoje slike akademski slikari iz SMŽ Marijan Glavnik, Stjepan Rupčić, Alem Biočić, Davor Žilić i ostali. Uz pomoć prijatelja iz lista Vijenac Matice hrvatske akcija je proširena na grad Zagreb i šire. Slike i skulpture tako su nesebično donirali i akademski umjetnici: Ivica Šiško, Bane Milenković, Petar Barišić, Vatroslav Kuliš, Željko Lapuh, Marija Ujević Galetović, Danko Friščić i brojni drugi. Prikupljeno je čak 50 radova 30-ero likovnih umjetnika u različitim tehnikama. Radovi su ponuđeni na uspješnoj prodajnim izložbama održanih u Sisku, Zagrebu i Kutini.Ova akcija potom je proširena na gradove i općine SMŽ te gospodarstvenike.Novi uređaj za MR dolazi u našu bolnicu 03.travnja 2019., najavio je ravnatelj OB.

Uz pomoć doc. Džakule sa Medicinskog fakulteta u Zagrebu i prof. Karmen Lončarek sa Medicinskog fakulteta u Rijeci OB je odlučila humanizirati prostor za bolesnike na odjelu Palijative i dugotrajnog ležanja u Petrinji

Kućni ugođaj, televizor koji stalno emitira određeni program, svjetlosni efekti u sobama imaju pozitivan utjecaj na ove bolesnike tako da su oni puno mirniji i smanjena je potreba za sedativima ili analgeticima.

Na uređivanju prostora pomogli su nam studenti Medicinskog fakulteta iz Zagreba, glavne sestre naših odjela, istaknuo je ravnatelj Dujmenović. Na odjelu je smještena i kuhinja za posjetitelje u kojoj će oni sami moći skuhati kavu, čaj ili zagrijati mlijeko.


 

 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.