DSC_0068 (938x1024)

Projekt Udruge osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije pod nazivom “Senzorni vrt Sobe Čuda” odabran je u sklopu Ininog programa Zeleni pojas natječaja za sufinanciranje projekata u području zaštite okoliša i prirode.

Kako ova tvrtka kroz društveno-odgovorno poslovanje ima osnovan INA Klub volontera, njegovi članovi, zaposlenici INA Rafinerije nafte Sisak, rado su se odazvali pozivu Udruge u utorak, 16.travnja radnoj akciji uređenja senzornog vrta ispred terapijskog prostora Sobe čuda u Frankopanskoj 5 u Sisku.

DSC_0044 (1024x664)

Naši prijatelji, članovi INA Kluba volontera, inače svi zaposlenici INA Rafinerije nafte Sisak – Milan, Ana Marija, Željko, Stjepan, Damir, Maja, Fikret i Davor zajedno s našom volonterkom i stručnom suradnicom na projektu, Sašom Balen Andrić, predsjednicom Društva za ekologiju Zeleno zlato učinili su već u  ovoj prvoj radnoj akciji da senzorni vrt poprimi, pa skoro, već konačni izgled.

DSC_0070 (647x1024)

U sklopu projekta, Udruga će realizirati prostor senzornog vrta na otvorenom, pokraj terapijskog prostora Sobe čuda u Sisku gdje će se terapija senzorne integracije od svibnja 2019. provoditi i u vrtu osjetila. Djeca će putem igre s biljkama te uz pomoć terapeuta, stvarati nove adaptivne reakcije, razvijati samopouzdanje i samostalnost te doživljavati uspjeh. Osjetilne biljke će na najbolji način pomoći djeci dočarati pojedino osjetilo te ih potaknuti da se njima služe.

Terapija senzorne integracije je u svijetu prepoznata kao iznimno bitna rehabilitacija djece s autizmom, djece s poremećajem pažnje i koncentracije,  djece s oštećenjem vida, djece s teškoćama u motoričkom razvoju, djece s cerebralnom paralizom te djece s intelektualnim i drugim poteškoćama.

DSC_0072 (589x1024)

Senzorna integracija je veoma bitna za ljude, budući da je to neurobiološka aktivnost pomoću koje mi obavljamo obradu informacija koje, pomoću osjetila, dolaze u naš mozak. Brojne poteškoće u emocionalnoj stabilnosti, ponašanju, socijalizaciji, samostalnosti, koncentraciji te učenju mogu uzrokovati poteškoće u senzornoj integraciji informacija te je upravo zbog toga terapija senzorne integracije veoma bitna.

Evaluacijom terapijskih postignuća djece s TUR kroz senzornu terapiju te razmišljanjem kako bi se još moglo poboljšati osjetilno procesuiranje, Udruga je bila potaknuta na ovu projektnu ideju. UOSI SMŽ terapiju senzorne integracije do sada provodi samo u zatvorenom dijelu Sobe čuda, te će Senzorni vrt Sobe čuda biti izvrsna nadopuna svim tim terapijskim aktivnostima. Osjetilne biljke će na najbolji način pomoći djeci dočarati pojedino osjetilo te ih potaknuti da se njima služe.

Riječ je o terapijskim aktivnostima vani, ispred  prostora Sobe čuda,  koje će koristiti preko 70 djece s teškoćama u razvoju, ali će u senzornom vrtu uživati i roditelji dok čekaju djecu na terapijama te cjelokupna zajednica, obzirom da je prostor na novouređenom  Trgu u centru Siska, neposredno uz autobusni  i željeznički kolodvor te samim tim bio bi dostupan i široj zajednici.

Informativne ploče koje će se nalaziti u vrtu svakom će posjetitelju koji nema izravan doticaj s tom vrstom terapija pojasniti ukratko i educirati ga o terapijskom značenju pojedine biljke, a cjelokupni prostor omogućit će i kratko sjedenje te uživanje u okolišnom zelenilu i biljkama.

Senzorni vrt Sobe Čuda
0.00(0 glasova)
Komentara(0)