Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

Ramazanska poruka glavnog imama sisačkog Alem ef. Crnkić

Ramazan šerif mubarek olsun!

“U susret smo mjesecu Ramazanu koji po lunarom kalendaru nastupa sa zalaskom sunca u nedjelju, 05. svibnja 2019., a prvi dan ramazanskog posta je u ponedjeljak, 06. svibnja 2019.

Kao najodabraniji i najvažniji mjesec u godini za islamske vjernike, Ramazan je mjesec posta, treće temeljne islamske dužnosti; mjesec početka Objave Kur’ana ali i mjesec svekolikog milosrđa, dobročinstva i dobrih djela.

Kroz ramazanski post vjernici izgrađuju i jačaju moralno-etičke aspekte svoje ličnosti suzdržavajući se od negativnih riječi, misli i osjećanja čime se jedino postiže punina, potpunost i cjelovitost posta, pored suzdržavanja od hrane i tjelesnih užitaka od zore do zalaska sunca što je najnižna razina posta.

U Ramazanu muslimani intenzivnije uče, proučavaju i razmišljaju o brojnim univerzalnim kur’anskim porukama, a jedna od najvećih poruka Kur’ana jeste “biti čovjek”, “činiti dobro i dobra djela”. U Ramazanu muslimani se više trude biti otvorenog uma i srca primjenjujući životno načelo Božijeg poslanika Muhammeda a.s. koji je rekao da su “najpotpuniji i najbolji vjernici koji žele drugima isto što i sebi” odnosno “oni koji se trude biti od koristi drugim ljudima, zajednici i društvu”.

I ovaj Ramazan muslimani u gradu Sisku dočekuju u znaku izgradnje Islamskog kulturnog centra koji je vizijski zamišljen kao rasadnik i svjetionik dobra ili trajno zajedničko dobro za sve dobronamjerne ljude. Ramazan je poput odgojne mjesečne škole u kojoj odgajamo duše, napajamo srca duhovnošću s kojom želimo oplemeniti i uljepšati svijet oko sebe.

Neka i ovaj Ramazan bude mjesec istinske promjene u našim životima, molim Svevišenjeg da iz Ramazana izađemo bolji nego što smo ušli u njega i da Ramazan dočekamo i provedemo onako kako je najbolje-u postu, pobožnosti i dobrim djelima.

Ramazan šerif mubarek olsun!

Glavni imam sisački

Alem ef. Crnkić, prof.”

Foto: Sisak.hr


 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.