Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Kutina

Prijavite se u akciju Zelena čistka

Javni poziv gradonačelnika Zlatka Babića

Javni poziv gradonačelnika Zlatka Babića

U Gradskoj vijećnici Grada Kutine održana je konferencija na kojoj su gradonačelnik Grada Kutine Zlatko Babić i njegovi suradnici pozvali sve građane da sudjeluju u jednodnevnoj akciji čišćenja divljih odlagališta, u subotu 13. travnja 2019. godine.

 

IMG_3984_610x407

 

Zelena čistka dio je globalne akcije World CleanupDay 2019. (Očistimo svijet 2019), koja okuplja aktivne građane i organizacije u najvećem volonterskom projektu u povijesti čovječanstva. Cilj je u jednom danu ukloniti što veće količine ilegalno odloženog otpada, podignuti svijest o stvaranju i odlaganju otpada, te važnosti očuvanja okoliša i planete Zemlje.

Ideja je 2008. godine krenula iz estonske građanske inicijative Let’s do it! (Učinimo to!), koja je organizirala akciju u kojoj je sudjelovalo 50.000 volontera.

Na nacionalnoj razini akciju koordinira Udruga Žmergo, dok je UO za komunalni sustav, građenje i zaštitu okoliša Grada Kutine lokalni organizator te dogovara i koordinira volontere, predlaže lokacije za čišćenje, nabavlja materijal i opremu. Cilj akcije je uključiti što više građana, očistiti što više otpada, selektivno odvajati otpad, uključiti što više sudionika-volontera.

 

IMG_3986

IMG_3988

IMG_4001

 

Gradonačelnik Zlatko Babić je istaknuo da su navedene lokacije samo dio nalazišta divljih deponija na području Grada Kutine. Gradovi diljem Hrvatske bore se s problematikom divljih deponija, a na području Kutine problem je eskalirao ove godine nakon povećanja cijene zbrinjavanja otpada u kućanstvu što je bilo nužno sprovesti zbog dodatnih nastalih troškova trgovačkog društva Eko Moslavina koja je morala sprovesti primjenu sortiranja otpada na kućnom pragu temeljem zakonske uredbe o gospodarenju otpadom.

 

 

 

Također, nastoji se pristupiti i represivnijim mjerama poput ugradnje tajnog video nadzora i praćenja uz pomoć kojih će se identificirati, locirati i prekršajno kazniti počinitelji koji će odlagati smeće na prostoru gdje to nije dozvoljeno.

 

 

 

IMG_3990

 

Eduard Gelešić, pročelnik UO za komunalni sustav, građenje i zaštitu okoliša istaknuo je da je akcijom „Zelena čistka“ prošle godine skupljeno preko 26 tona otpada koji je na određenih 6 lokacija sakupljen i zbrinut na deponiji.

 

 

 

„Zelena čistka“ u Radićevoj ulici, Zbjegovači i Brinjanima održat će se  s početkom u 8 sati, zatim u MO Repušnica u 8:30, dok će u Mihanovićevoj i Metanskoj ulici ekološka akcija započeti u 9 sati.

Akciji „Zelena čistka“ odazvala se i većina Mjesnih odbora kod kojih su se utvrđivale divlje deponije te 5-10 volontera na svaku odabranu lokaciju, ali i javna poduzeća Hrvatske šume, Hrvatske vode, Eko Moslavina te Udruga Roma, Biciklistički klub Kutina i ostale udruge.

 

 

 

IMG_3997

 

Dražen Kinderman, predsjednik MO Repušnica istaknuo je kako se ovaj Mjesni odbor svake godine rado odaziva ovoj akciji jer je ona društveno korisna. Njenim se provođenjem pokazuje pozitivan primjer ostalim građanima.

 

 

 

„Svojom ozbiljnošću i pristupom na neki način pridonesemo savjesnom odlaganju otpada kako bismo omogućili jedni drugima ljepši i čišći život u našem gradu“, poručio je Dražen Kinderman, predsjednik MO Repušnica.

 

IMG_4000

 

 

Gradonačelnik-javni-poziv

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.