HPV tribina

U Kino dvorani Pučkog otvorenog učilišta Kutina, u srijedu 10. travnja s početkom u 16:00 sati održat će se Javna tribina pod nazivom „Druga prilika“ na temu zaštite zdravlja od infekcije i bolesti uzrokovanih HPV-om.

Pozivaju se svi srednjoškolci, roditelji, nastavnici, profesori, liječnici i drugi stručnjaci, svi zainteresirani građani, predstavnici udruga i medija da se informiraju, pitaju i daju svoj doprinos očuvanju zdravlja mladih.

Udruga SVE za NJU već niz godina obilježava Tjedan prevencije raka vrata maternice te brojnim aktivnostima promiče važnost brige o vlastitom zdravlju i educira javnost o prevenciji opasnih bolesti uzrokovanih humanim papilomavirusom (HPV), ujedno i glavnim uzročnikom raka vrata maternice. Uz redovite preventivne preglede i organizirani probir, glavno oružje u borbi protiv raka vrata maternice i drugih bolesti uzrokovanih HPV-om je cijepljenje protiv HPV-a, koje se u Hrvatskoj provodi posljednjih 11 godina.

Osim učenika i učenica osmih razreda osnovne škole, ove godine se protiv HPV-a besplatno mogu cijepiti i svi srednjoškolci i srednjoškolke u Hrvatskoj, i to do kraja lipnja. Potaknuta odlukom o proširenju cijepne populacije, SVE za NJU je uz podršku Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo pokrenula je javnozdravstvenu kampanju pod nazivom „Druga prilika“ kako bi potaknula adolescentice i adolescente na informiranje i razgovor s roditeljima i liječnicima školske medicine o mogućnosti cijepljenja protiv HPV-a. Cjepivo protiv HPV-a  je cjepivo protiv raka  i pruža jedinstvenu mogućnost prevencije opasnih bolesti uzrokovanih ovim virusom od kojih obolijevaju žene i muškarci. U sklopu javnozdravstvene kampanje „Druga prilika“, organiziraju se javne tribine na temu cijepljenja protiv HPV-a i zaštiti koju cjepivo pruža protiv čak šest vrsta raka.

Nedovoljna informiranost o sigurnosti cjepiva i zaštiti koju ono donosi te brojne zablude i predrasude o HPV infekciji glavni razlozi suzdržanosti kod donošenja odluke o cijepljenju, što pokazuju i istraživanja provedena na tu temu. Zato je važno i roditelje educirati o prednostima cijepljenja protiv HPV-a kako bi mogli donijeti informiranu odluku o zdravlju svoje djece.

Važnost inormiranja prosvjetnih radnika je također velika i stoga će Agencija za obrazovanje bodovati sudjelovanje na tribini odgajateljima, učiteljima, nastavnicima i profesorima.

Na inicijativu saborske zastupnice dr. Željke Josić tribina Druga prilika održat će se 10. travnja u 16 sati u Kino dvorani Pučkog otvorenog učilišta u Kutini. Organizatori tribine su Grad Novska, udruga SVE za NJU i  Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

 

Odgovornost za informiranje i educiranje o HPV infekciji na temelju stručnih i znanstveno utemeljenih informacija je na svima nama, zato nam se pridružite na javnoj tribini kako bismo zajedno doprinijeli uspješnijoj prevenciji i liječenju bolesti povezanih s humanim papiloma virusom i zaštitili zdravlje mladih.

 

HPV tribina

Javna tribina „Druga prilika“ na temu zaštite zdravlja od infekcije i bolesti uzrokovanih HPV-om
3.00(2 glasova)
Komentara(0)