Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

EMISIJE

Etno bojanka – narodna nošnja župe Čuntić

Više poslušajte u nedjelju, 28. travnja od 11 sati u Bakinoj škrinjici

Više poslušajte u nedjelju, 28. travnja od 11 sati u Bakinoj škrinjici

U Interpretacijskom centru baštine Banovine promovirana je etno bojanke s motivima narodne nošnje župe Čuntić “Ajmo curo pokaži svoje ruvo”.

Bašt(in)a Banovine projekt je Interpretacijskog centra baštine Banovine kojim je uredio dvorište Centra kao mjesto za učenje, druženje, odmor i istraživanje, a obiluje tradicionalnim predmetima i elementima te biljnim vrstama dvorišta područja Banovine.

 

boj 5

 

Etno bojanka s motivima narodne nošnje župe Čuntić ostvarena je uz pomoć Grada Petrinje i njihovog natječaja za potrebe u kulturi za 2018. godinu, a realizirana uz svesrdnu pomoć i podršku KUD “Čuntićanka” iz Hrvatskog Čuntića, Slavice Moslavac, muzejske savjetnice i voditeljice etnografskog odjela Muzeja Moslavine Kutina te kreativne agencije D.Point iz Petrinje.

Povod za provedbu ovoga projekta bila je 51. Međunarodna smotra folklora održana u Zagrebu 2017. godine koja je bila posvećena baštini Banovine i Pounja.

 

boj

 

Nakon smotre pripremljena je bojanka narodne nošnje župe Viduševac, druga je župe Čuntić,podsjetila je Martina Mladenović, ravnateljica Ineterpretacijskog centra Baštine Banovine.

 

 

Katica Radošević, predsjednica KUD-a Čuntićanka zahvalila se svima koji su pomgli da dođe do realizacije ove bojanke.

 

 

Prvi pisani trag o narodnoj nošnji Čuntićanskoga kraja zabilježen je u  Zborniku autorice prof. Slavice Moslavac

 

 

boj 3

 

Promociji Bojanke nazočio je i prof. Ivan Rizmaul

 

 

U kulturno-umjetničkom dijelu ovoga programa sudjelovali su :  VS “Rusalke” iz Kutine , KUD „Hrastovička gora“ iz Hrastovice i KUD „Čuntićanka“ iz Hrvatskog Čuntića.

 

boj 8

 

Više poslušajte u našoj emisiji Bakina škrinjica, ove nedjelje od 11 sati.

 

boj 9boj 7

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.