Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

2. Dani medijske pismenosti

U našoj županiji uključile su se ustanove iz Siska, Kutine, Hrvatske Kostajnice i Petrinje

U našoj županiji uključile su se ustanove iz Siska, Kutine, Hrvatske Kostajnice i Petrinje

U organizaciji Agencije za elektroničke medije i UNICEF-a od 8. do 12. travnja diljem Hrvatske održavaju se 2. Dani medijske pismenosti. Ovogodišnje izdanje, čija je tema poštovanje sebe i drugih u medijima,  uključuje više od 180 događanja u više od 70 gradova i mjesta. Predavanja, radionice, panel diskusije i filmske projekcije organizirane su u suradnji  s velikim brojem knjižnica, vrtića, škola, fakulteta, kina, medija i udruga te kulturnih institucija iz cijele Hrvatske. U tijeku je već program „Djeca upoznaju medije” koji osnovnoškolcima i srednjoškolcima daje priliku da iz prve ruke u vodećim medijima saznaju kako funkcioniraju mediji, da nauče kako nastaju vijesti te se i sami u tome okušaju. Među novostima ovogodišnjih Dana medijske pismenosti izdvaja se filmsko-obrazovni program koji će se provoditi u nezavisnim kinima (u suradnji s HAVC-om, Kino mrežom i Hrvatskim filmskim savezom) u dvanaest gradova diljem Hrvatske.

U aktivnosti su se uključile i ustanove u Hrvatskoj Kostajnici, Kutini, Petrinji i Sisku. U Strukovnoj školi Sisak već je odražđen u ožujku jedan program Naime, učenici su na blok satu Računalstva prvo istražili na portalu medijskapismenost.hr teme iz područja medijske pismenosti. Svaki učenik ili tim je odabrao temu i zatim su pomoću digitalnog alata Canva izrađivali plakate ili infografiku. Izabrani su i pomoću plotera ispisani najbolji plakati. Plakati su izloženi u holu škole kako bi se ostali učenici i posjetitelji škole mogli educirati o temama koje su danas vrlo aktualne i važne u društvu.

Gradska knjižnica i čitaonica Milivoja Cvetnića Hrvatska Kostajnica organiziraju u ponedjeljak, 08. travnja s početkom u 18 sati kratku i zanimljivu prezentaciju na kojoj će sjeci predstaviti neke od najpoznatijih videoigara te napraviti malu radionicu kroz koju će sudionici imati prilike naučiti koristiti se najjednostavnijim programima za izradu animacija i videoigara.Radionica je namijenjena učenicima nižih razreda osnovne škole.

U Knjižnici i  čitaonici Kutina  će tijekom tjedna biti izložene knjige i slikovnice koje se bave problematikom medijske pismenosti.

Izložba je namijenjena svim posjetiteljima knjižnice.

Svjesni činjenice da je u današnje vrijeme nemoguće izbjeći mobitele, tablete i televizore u svakodnevnom životu djeteta, u srijedu 10.travnja u Petrinji  s početkom u 17 i 30 bit će održano predavanje koje je namijenjeno roditeljima, odgajateljima, bakama i djedovima, svim stručnjacima u radu s djecom i učiteljima.

Predavanjem, koje je pripremila magistra logopedije Katarina Matijević,  želi se staknuti utjecaj koji ekrani imaju na razvoj jezika i govora od najranije dobi. Koliko izloženost takvim uređajima utječe na razvoj govora i jezika kod male djece,te je li utjecaj ekrana uvijek negativan.

U Narodnoj knjižnici  i čitaonici  Vlado Gotovac u Sisku, na Dječjem odjelu tako će se u tjednu Medijske pismenosti kroz komunikaciju i niz primjera pokušati približiti što je to kritičko razmišljanje, kako ga stvoriti i kako njegovati. Kroz radionicu će se pokušati napraviti kritičko mišljenje o određenoj temi.

U Strukovnoj školi će u sklopu nastave hrvatskog jezika učenici istražiti na koje sve načine mogu iskoristiti internet za formalno i neformalno učenje. Rezultate rada mjesečnog projekta prezentirat će 18. travnja u sklopu nastave. Sudjelovat će učenici prvih razreda četverogodišnjih programa i nastavnica Renata Bernić.


 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.