Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Novska

Veliko zanimanje javnosti oko najave gradnje kompostane u Novskoj

Održana javna tribina

Održana javna tribina

Javna tribina o postrojenju za obradu odvojeno prikupljenog biotpada, koje bi se gradilo u Poduzetničkoj zoni Novska, privukla je veliki broj građana u Gradsko kino.

Ova tema od početka je pobudila zanimanje novljanske, ali i šire javnosti, zbog najave izgradnje zajedničke kompostane i prerade biootpada iz Novske i Grada Zagreba. Dio građana svoj stav je iskazao potpisivanjem peticije protiv takvog pogona, koja je tvrdila kako se radi o “prljavoj i po zdravlje sugrađana opasnoj tehnologiji“.

 

KOMPOST2

 

Suočeni s takvim stavovima, gradonačelnik Novske Marin Piletić i gradska vlast organizirali su javnu tribinu u namjeri upoznavanja javnosti kroz rasprave o svim pitanjima vezanim za postrojenje za preradu biorazgradivog otpada. Također pružati će se sve informacije i na druge načine, sve kako bi definirali strategiju rješavanja navedenog problema.

Pred gradonačelnikom je velik posao, na vrijeme i sukladno europskim propisima riješiti problem prerade vlastitog biootpada, što će koštati Grad Novsku, ili sa Gradom Zagrebom ući u zajednički projekt. No, prije toga uvjeriti i informirati građane o neštetnosti pogona za zdravlje i okoliš, korisnosti za Grad Novsku kroz radna mjesta i rentu koju bi plaćao Grad Zagreb.

– To vidim kao iznimno koristan pravac, no ovo se tiče svih nas, strahova građana oko naše pitke vode i čistog zraka pa se odluka o gradnji kompostane, pogona za preradu biootpada u Poduzetničkoj zoni Novska, neće donijeti bez njihovog glasa. Prije toga želimo ih u potpunosti upoznati s tehnologijama i postupcima prerade, provesti prikupljanje svih podataka, istraživanja i izraditi potrebne studije – ustvrdio je gradonačelnik Marin Piletić.

 

KOMPOST5

 

Na javnoj tribini prezentirao je više do sada izgrađenih pogona za preradu biootpda, a tribini su se priključili i Marijan Cenger, predsjednik Hrvatske udruge proizvođača bioplina, Marko List, direktora tvrtke ConsultAre iz Vrbovca, Danko Fundurulje, predstavnik Hrvatske udruge za gospodarenje otpadom te Irena Relić, predstavnica ministra zaštite okoliša i energetike.

Koliko će biti teško uvjeriti građane pokazalo se i kroz postavljena pitanja i raspravu nakon tribine, puno je kontroverzi, neznanja, strahova i unaprijed paušalno donesenih stavova. Da bi se pobliže upoznali s postrojenjima za obradu odvojeno-prikupljenog biootpada, Grad Novska organizira odlazak zainteresiranih u Ljubljanu, posjet jednom od najvećih takvih pogona u ovom dijelu Europe.

 

KOMPOST6

KOMPOST1

Izvor: http://novska.hr/

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.