Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

U EU se proizvodi 70% maslinovog ulja u svijetu, a proizvođači se suočavaju sa sve većom konkurencijom

Petir traži da se provede istraživanje patvorina maslinovog ulja u EU

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu, ujedno i pokroviteljica ovogodišnjeg Noćnjaka – Međunarodne manifestacije maslinara i uljara, uputila je zastupničko pitanje Europskoj komisiji o patvorinama maslinovog ulja na tržištu Europske unije, potaknuta upravo pritužbama hrvatskih proizvođača maslinovih ulja s kojima održava stalni kontakt.

„Patvorenje maslinovog ulja postalo je jedan od najvećih izvora poljoprivrednih prijevara u Europskoj uniji. Oni koji stoje iza toga maslinovo ulje miješaju s drugim biljnim uljima ili namjerno pogrešno označavaju vrstu ili kvalitetu ulja“, stoji u tekstu pitanja kojega je zastupnica Petir uputila Europskoj komisiji.

 

Petir EPP

 

Petir ističe da se upravo u Europskoj uniji proizvodi 70% maslinovog ulja u svijetu, dok se proizvođači ujedno suočavaju sa sve većom konkurencijom. Zastupnica upozorava i da visoka cijena maslinovog ulja u kombinaciji s reputacijom „zdravog“ stalno privlači nove proizvođače, ali i nepoštene subjekte koji prodaju patvoreno maslinovo ulje.

Unija u okviru programa Obzor 2020. provodi projekt OLEUM koji bi trebao pomoći u borbi protiv patvorina, ali taj projekt ne pokriva sve države članice. Petir je stoga upitala Komisiju „planira li provesti istraživanje prevalencije patvorina maslinovog ulja na tržištu Unije u svim državama članicama, a koje bi uključivalo i pogrešno označavanje ekstra djevičanskog maslinovog ulja?“

Zastupnica Petir podsjeća da je Komisija 2015. godine organizirala koordinirani plan nadzora kojim je procijenila prevalenciju patvorina meda na tržištu Unije, a u provedbi plana sudjelovalo je 28 država članica te Norveška i Švicarska. Upravo na tragu tog istraživanja, Petir traži istraživanje patvorina maslinovog ulja.

Projekt OLEUM, u koji je uključena i Republika Hrvatska, započeo je u studenome 2016. godine, a trajat će do kolovoza 2020. godine te je vrijedan 5.347.268 eura. Cilj projekta je razviti nove i/ili poboljšati postojeće metode za osiguravanje kvalitete i autentičnosti maslinovog ulja, upravo kako bi se spriječilo patvorenje.

Podsjetimo, zastupnica Petir je ranije ovoga mjeseca sudjelovala i na Gospodarskom forumu o maslinarstvu i uljarstvu održanom u Splitu, a šampiona ovogodišnjeg Noćnjaka nagradit će putovanjem u Bruxelles.

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.