Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

Petir ugostila najuzorniju hrvatsku seosku ženu Melitu Vrbanek u Bruxellesu

“Seoskim ženama treba osigurati jednake mogućnosti i uvjete i za život i za posao”

"Seoskim ženama treba osigurati jednake mogućnosti i uvjete i za život i za posao"

Najuzornija hrvatska seoska žena Melita Vrbanek boravila je ovoga tjedna u posjetu Bruxellesu na poziv hrvatske zastupnice u Europskom parlamentu Marijane Petir gdje ju je primila potpredsjednica Europskog parlamenta i članica Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj irska zastupnica Mairead McGuinness.

McGuinness je Vrbanek čestitala na osvajanju ove nagrade pohvalivši neprocjenjiv rad seoskih žena. U ugodnom razgovoru dotakle su se i pitanja održivosti, zaštite okoliša te odgajanja novih naraštaja za rad na selu i opstanak ruralnih prostora, budući da je gđa Vrbanek osim uspješne poljoprivrednice i ponosna majka troje djece. Potpredsjednica Europskog parlamenta bila je ugodno iznenađena radom udruge „Uzorne hrvatske seoske žene“ i načinom na koji se hrvatske seoske žene udružuju i surađuju. Pohvalila je i rad zastupnice Marijane Petir koja je pitanje unaprjeđenja statusa seoskih žena od samog početka svog mandata stavljala u središte rasprava o Zajedničkoj poljoprivrednoj politici.

 

Uzorna žena u Bruxellesu

 

Zastupnica Petir, čije je mišljenje o strateškim planovima u okviru buduće Zajedničke poljoprivredne politike Odbor za prava žena usvojio istoga dana kada je Melita Vrbanek posjetila Europski parlament, ističe važnu ulogu žena poljoprivrednica, ali i supruga koje pomažu u radu OPG-a svojim supruzima, kao i žena poduzetnica u ruralnim prostoru te je ponosna što kao pokroviteljica izbora za najuzorniju hrvatsku seosku ženu može poduprijeti osnaživanje seoskih žena.

“Seoske žene diljem Europe susreću se s istim problemima te se Europska unija i države članice moraju uhvatiti u koštac s tim problemima kako bi seoskim ženama osigurale jednake mogućnosti i uvjete i za život i za posao”, rekla je Petir koja ističe kako se nada da će posjet Europskom parlamentu gđu Vrbanek dodatno osnažiti kako bi i dalje razvijala svoj već sada vrlo uspješan posao i svoje obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo.

 

Petir EPP

 

Osim susreta s potpredsjednicom Europskog parlamenta, Melita Vrbanek se je susrela i s Pekkom Pesonenom, glavnim tajnikom najvećeg europskog udruženja poljoprivrednih proizvođača COPA-COGECA.

Pesonen je istaknuo kako su žene poljoprivrednice nužne za osiguravanje snažnih ruralnih područja.

„Znamo da su europske poljoprivrednice na čelu inovacija i razvoja multi-funkcionalnosti i diverzifikacije u ruralnim područjima. Međutim, kako bismo osigurali veći doprinos poljoprivrednica, pristup edukaciji, financijama, uslugama i infrastrukturi (poput širokopojasne mreže) je nužan. Poboljšanje životnog standarda u ruralnim područjima i pristup žena tržištu rada, potaknut će žene da doprinesu stabilnom razvoju ruralnih područja“, rekao je Pesonen koji je ispred COPA-e čestitao gđi Vrbanek na osvajanju prestižne nagrade a zastupnici Petir zahvalio na odličnoj suradnji.

S obzirom na to da je gđi Vrbanek i njenom obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu vinarstvo primarna djelatnost, u svom dvodnevnom posjetu Bruxellesu najuzornija hrvatska seoska žena posjetila je i Europski odbor proizvođača vina (CEEV) gdje je nju i njezinog supruga primio glavni tajnik Ignacio Sanchez Recarte.

Vrbanek je tamo predstavila svoj OPG koji već kroz pet generacija proizvodi vino. Njihova vina koja nastaju na obroncima Žumberačkog Gorja prepoznata su te njima opskrbljuju brojne restorane od Zagreba do Karlovca te Like i Gorskog Kotara. Vrbanek je predstavila i projekt za izgradnju kušaone vina koja će biti financirana sredstvima Europske unije.

Sanchez je supružnike Vrbanek koji zajedno rade na svom OPG-u upoznao s radom odbora i istaknuo neke od osobitosti malih proizvođača, kao i njihovog važnog doprinosa enokulturi kroz projekt pod nazivom „Piti umjereno, piti bolje“ kojeg trenutno provode, a kojemu je cilj upravo promocija malih proizvođača. CEEV predstavlja glas europskih proizvođača vina s ciljem stvaranja održivog i odgovornog razvoja europskog vinskog sektora i poticanja promocije europskih vina u Europi i diljem svijeta.

Putovanje u Bruxelles nagrada je zastupnice Petir kao pokroviteljice natjecanja za najuzorniju hrvatsku seosku ženu pobjednici natječaja. Uz Melitu Vrbanek na dvodnevnim sastancima u Bruxellesu bili su njen suprug Zdenko te predsjednica udruge „Uzorne hrvatske seoske žene“ Katica Jerleković i tajnica Udruge Branka Tretinjak.


 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.