Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

Petir: Ne bih voljela da svjedočimo da reforme važne za građane stoje u čekaonici koliko je Makedonija stajala u čekaonici za EU i NATO

Šesnaesti sastanak zajedničkog parlamentarnog odbora EU-Makedonija održan je danas u Europskom parlamentu u Strasbourgu. O odnosima između Europske unije i Republike Makedonije sa zastupnicima Europskog parlamenta i makedonskog Sobranja raspravljali su predstavnici makedonske vlade, Europske komisije i Europske službe za vanjsko djelovanje.

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu i članica zajedničkog parlamentarnog odbora EU-Makedonija Marijana Petir ističe kako je proteklih deset godina za Makedoniju i makedonski narod bilo iznimno teško. „Suočavani su prvo s blokadom i nepravednim tretmanom pa potom s pritiscima koji su dolazili s različitih strana te koji su imali utjecaj ne samo na politički život, već i na gospodarsku situaciju u državi, ali i društvo u cjelini. Vladavina prava i demokracija našli su se na kušnji, što je dovelo do direktnog pritiska na očuvanje nacionalnog identiteta prisilnim mijenjanjem imena države. Taj pritisak koji je izvršen na Makedoniju je apsolutno nedopustiv te mi je žao da je EU u tome sudjelovala“, rekla je zastupnica Petir govoreći na sjednici zajedničkog parlamentarnog odbora.

Petir EPP

Petir je još jednom jasno izrazila neslaganje s prisilnom promjenom imena države kojom se krši pravo naroda na samoodređenje, te je izrazila zabrinutost stanjem u pravosuđu, državnoj upravi, tajnim službama, problemima vezanim uz vladavinu prava, korupciju i klijentelizam, selektivnom postupanju specijalnog tužiteljstva, pritiskom  na medije, ali i problemima s onečišćenjem zraka u Skopju.

„To su stvarni problemi koje je potrebno rješavati jer su predugo na čekanju. Ne bih voljela da svjedočimo da ove reforme važne za građane stoje u čekaonici toliko dugo koliko je Makedonija stajala u čekaonici za NATO i EU. Reforme moraju biti prioritet zbog dobrobiti makedonskog naroda. Jer najveća žrtva u cijeloj priči je upravo narod koji je izgubio povjerenje u Europsku uniju i institucije, koji ne živi bolje i ne vidi perspektivu“, rekla je zastupnica Petir dodajući kako je u svom uredu u Europskom parlamentu primila na stažiranje nekoliko mladih ljudi iz Makedonije koji „vole svoju zemlju i žele u njoj graditi svoju budućnost, no jednostavno ne vide perspektivu i nemaju povjerenja da će njihova budućnost biti sigurna“.

 

Petir se kratko osvrnula i na predstojeće predsjedničke izbore te istaknula kako je važno osigurati da oni budu pošteni, slobodni i transparentni, dok je promatračima potrebno osigurati pristup biračkim mjestima i neometano promatranje izbora bez pribjegavanja nedemokratskim metodama. „Izbori trebaju biti odraz demokracije i volje naroda, a makedonski narod je zaslužio živjeti bolje, stoga očekujem od svih odgovornih i u Makedoniji i u EU da im to omoguće“, zaključila je Petir na kraju.

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.