Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

Osnaživanje žena u politici – Predsjednica u Bruxellesu

Petir: Politika nije svijet koji pripada samo muškarcima

Petir: Politika nije svijet koji pripada samo muškarcima

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović održala je ključni govor na današnjem središnjem događaju obilježavanja Međunarodnog dana žena u Europskom parlamentu u Bruxellesu na Međuparlamentarnom odboru kojeg je organizirao Odbor za prava žena i ravnopravnost spolova. Predsjednica Republike Hrvatske na ovom je događaju posvećenom osnaživanju žena u politici sudjelovala na prijedlog hrvatske zastupnice u Europskom parlamentu Marijane Petir, članice tog Odbora.

 

19-03-07 Cdp Intl Womens Day-13

Predsjednica je istaknula da je promicanje ženskih prava jedna od njezinih glavnih zadaća, kao građanke EU-a i svijeta jer čak su i u velikim međunarodnim organizacijama žene još uvijek u manjini. „I ja sama na svojem putu suočavala sam se s brojnim ‘staklenim stropovima’ i rušila ih“, izjavila je Grabar-Kitarović koja je na Međuparlamentarnom sastanku predstavljena kao jedna od najprepoznatljivijih europskih političarki.

Predsjednica je ukazala na važnost obrazovanja kao ključnog oruđa za mijenjanje načina razmišljanja. Naslijeđe i kulturni običaji ne smiju biti opravdanje za neuključivanje prava žena, žene treba poticati, svijet treba mijenjati, a dječake i djevojčice mora se prestati dijeliti u različite skupine, istaknula je.

„Imajte pouzdanja i vjerujte u sebe – u svoju vrijednost i snagu, u svoje znanje i sposobnosti“, poručila je ženama i djevojkama hrvatska predsjednica u govoru održanom na Međuparlamentarnom sastanku odbora.

Petir EPP

Na konferenciji za novinare koju je održala s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović, zastupnica Marijana Petir je istaknula kako se „ovogodišnji dan žena u Europskom parlamentu obilježava u znaku snažnih žena u politici, te je stoga prisutnost predsjednice Republike Hrvatske u Europskom parlamentu važna i hvale vrijedna kako bi i ona osobno ohrabrila žene za bavljenje politikom.“ Petir je dodala kako je važno stavljati pred mlade djevojke i žene uzore u koje se mogu ugledati i koji će ih potaknuti da se upuste u bavljenje politikom, ali ih i ohrabriti da ostanu izvorne i da slijede svoje vrijednosti.

„Politika nije svijet koji pripada samo muškarcima, i muškarci i žene podjednako moraju biti uključeni u proces donošenja odluka, te biti kreatori politika koje će biti u službi svakog čovjeka. Politici treba vratiti ljudsko lice a žene to mogu svojom upornošću, sposobnošću i toplinom i zato ih trebamo podržati“, zaključila je zastupnica Petir.

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.