Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Petrinja

Održana konferencija na temu izgradnje građevine za skladištenje i obradu otpada u Novom Pračnu

„Ne želimo postati centar za skupljanje otpada!“ – poručuju Petrinjci

„Ne želimo postati centar za skupljanje otpada!“ - poručuju Petrinjci

U Petrinji  je 11. ožujka održana konferencija na temu izgradnje građevine za skladištenje i obradu otpada u Pračnu. „Drago da su se mještani Mošćenice ujedinili i zajednički reagirali“ – poručio je gradonačelnik Grada Petrinje Darinko Dumbović

 

 

Tu se ne radi o reciklažnim dvorištima, niti o kvalitetnom zbrinjavanju otpada, za što je svakako Petrinja dobar primjer. „Moramo nešto poduzeti! Tko je slijedeći?“ – zapitao se Dumbović prezentiravši kartu Sisačko-moslavačke županije na kojoj se nalaze lokacije na kojima se planira zbrinjavati otpad.

 

 

 

IMG_20190311_114116

 

Konzultantica Snježana Drvodelić ističe kako je Studija utjecaja na okoliš uopćena te kako u njoj stoji da odlaganje otpada nema lošeg utjecaja na okoliš. Prema Studiji, otpad na području Pračna trebala bi odlagati tvrtka Rijekatank d.o.o. iz Rijeke, koja već ima otvorenu podružnicu na adresi u Sisku.

 

 

Također, Studija ne sadrži podatke o vrsti otpada koja bi se ovdje skladištila. S obzirom da je Rijekatank d.o.o. monopolist u Hrvatskoj kada je riječ o poslovima zbrinjavanja opasnog otpada, ne postoje javni podaci o referencama samog investitora, te su samim time i nepoznati podaci o eventualnim incidentim situacijama, zaključila je Drvodelić.

 

IMG_20190311_114224

 

Miljenko Bušić, nezavisni vijećnik u Gradskom vijeću Grada Petrinje, s obzirom na svoje dugogodišnje radno iskustvo u tvrtkama koje su se bavile oporabom neopasnog otpada, stavio se na raspolaganje Gradu u ovom slučaju.

Osim o samim incidentima te ozljedama na radu u Rijekatanku, Bušić je istaknuo i podatke Rješenja Ministarstva zaštite okoliša i energetike.

 

 

Što prema Planu gospodarenja otpada Grada Siska za period 2017.-2022. nije predviđeno, jer se ta lokacija nalazi uz sam rub značajnog krajobraza Kotar-Star gaj, zaključio je Bušić.

 

IMG_20190311_114213

 

Zabrinutost novonastalom situacijom u ime mošćeničana istaknuo je Darko Lipovac, povjerenik Mjesnog odbora Mošćenica. Naime, mještani Mošćenice, susjednog naselja lokaciji za zbrinjavanje otpada, za ovaj su projekt saznali prije 10-ak dana s oglasa koji se nalazio „zakvačen za drvo“.

 

 

„Ne želimo postati centar za skupljanje otpada!“ – poručili su sudionici konferencije.

 

IMG_20190311_114505

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.