Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu uputila je pismo predsjedniku Europskog parlamenta Antoniu Tajaniju

Traži reakciju na događaj komemoracije NATO bombardiranja na Balkanu 1999. godine

Traži reakciju na događaj komemoracije NATO bombardiranja na Balkanu 1999. godine

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu uputila je danas pismo predsjedniku Europskog parlamenta Antoniu Tajaniju u kojemu traži reakciju Predsjednika na događaj komemoracije NATO bombardiranja na Balkanu 1999. godine, koji bi se trebao održati sljedećega tjedna u Strasbourgu.

Pismo zastupnice Petir predsjedniku Tajaniju donosimo u cijelosti.

 

Petir EPP

 

Poštovani Predsjedniče Europskog parlamenta, gospodine Tajani,

jučer, 21. ožujka 2019. godine primila sam pozivnicu na komemoraciju „Balkan – dvadeset godina nakon NATO bombardiranja – 1999-2019”. Ovaj događaj smatram neprimjerenim da se održi u Europskom parlamentu jer je on u suprotnosti s europskim vrijednostima slobode i demokracije. Komemoriranje konačnog i neizbježnog ishoda politika koje je provodio jugoslavenski režim u kasnim 1990-ih godinama mogla bi iskriviti povijesne činjenice i poslati pogrešnu poruku javnosti u cijeloj regiji Balkana, posebice u zemljama kandidatkinjama za članstvo u EU.

Humanitarna intervencija snaga NATO saveza bila je prijeko potrebna kako bi se zaustavili užasi koje je režim Slobodana Miloševića činio nad albanskim stanovništvom na Kosovu, posebice ako se prisjetimo i agresija i krvavih ratova koje je njegov režim vodio u Hrvatskoj,Bosni i Hercegovini, i Sloveniji, ranih 1990-ih godina, a koji su rezultirali sa više od 120 tisuća mrtvih i nestalih te milijunima izbjeglica raseljenih diljem Europe.

Voljela bih podsjetiti da je akcija NATO saveza bila posljednja preostala opcija. Povod za tu akciju bilo je masovno ubojstvo 45 kosovskih Albanaca od strane srbijanskih snaga sigurnosti koje se dogodilo u naselju Reçak u središnjem Kosovu u siječnju 1999. godine, a kojemu je prethodilo krvoproliće i etničko čišćenje tisuća Albanaca koji su bili primorani prebjeći u susjedne države, s mogućnošću daljnje destabilizacije regije.

Ovim putem želim izraziti svoje duboko žaljenje za svakom žrtvom bezumnog režima Slobodana Miloševića i njegove tadašnje vlade u Srbiji i Kosovu. Krivca za intervenciju NATO saveza organizatori ovoga događaja trebali bi pronaći u Srbiji, ne u Europskoj uniji.

U ovoj su intervenciji sudjelovale združene vojne snage mnogih država članica Europske unije: Francuske, Ujedinjene Kraljevine, Njemačke, Nizozemske, Belgije, Španjolske, Portugala i Danske. Duboko vjerujem da mnogi kolege zastupnici iz ovih država članica, koji su svjedočili agresiji Miloševićeva režima na Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, osjećaju jednako i humanitarnu intervenciju NATO saveza iz 1999. godine smatraju nužnom.

Stoga Vas molim da poduzmete odgovarajuće korake kako bi se ova komemoracija spriječila. Smatram da bi opoziv dopuštenja za njezino održavanje od strane Europskog parlamenta bilo najprikladnije rješenje.

 

S poštovanjem,

Marijana Petir,

hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.