Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Popovača

U Podbrđu otkriveno spomen obilježje generalu Zvonimiru Červenku

Čast otkrivanja obilježja pripala je ministru hrvatskih branitelja Tomi Medvedu

Čast otkrivanja obilježja pripala je ministru hrvatskih branitelja Tomi Medvedu

Zvonimir Červenko, jedan od najboljih generala koji su Hrvatsku vojsku vodili do pobjede u Domovinskom ratu, dobio je spomen obilježje u svom rodnom Podbrđu.

 

IMG_20190215_134944IMG_20190215_134229

 

Izrada spomen obilježja potaknuta je od strane Grada Popovače i udruga proisteklih iz Domovinskog rata koje djeluju na tom području, a realizirana je uz podršku Ministarstva hrvatskih branitelja. Više o ovoj svečanosti, održanoj uoči godišnjice smrti generala, rekao je  gradonačelnik Josip Mišković

 

 

Spomen obilježje izradio je Ivan Branko Imrović.

 

 

 

IMG_20190215_130243

 

Čast otkrivanja obilježja pripala je ministru hrvatskih branitelja Tomi Medvedu.

 

 

Početkom Domovinskog rata predsjednik Tuđman nudio mu je mjesto ministra obrane, što je Červenko odbio rekavši da je vojnik, a ne političar.

 

 

 

IMG_20190215_132241

IMG_20190215_134641

 

Na životni put generala Zvonimira Červenka, prilikom svog obraćanja podsjetio je i sisačko-moslavački župan Ivo Žinić.

 

 

Župan je također podijelio i uspomenu na druženja s pokojnim generalom, istaknuvši formiranje Domobranskih pukovnija i bojni na području Banovine i Sisačko-moslavačke županije.

 

 

 

IMG_20190215_130846

 

Svečanosti su nazočili i brigadni general Rudi Stipčić,  general Siniša Jurković, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske, koji je u ovoj prigodi bio izaslanik ministra obrane, te članovi obitelji.  Vjekoslav Martinić, bratić preminulog generala istaknuo je značaj ovog događaja

 

 

Prije samog otkrivanja spomen obilježja, održan je kulturni program uz  prikaz dokumentarnog filma “Sudbine – generalova priča” , te su zapaljene svijeće kod spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima na Trgu II. u Popovači.

 

IMG-20190215-WA0000

IMG_20190215_122131

IMG_20190215_121735

 

 

Podsjetimo, general  Zvonimir Červenko rođen je 13. Studenog 1926., a preminuo 17. veljače 2001.godine. Karijeru je započeo u mornaričkoj školi,  bio je jedan od najboljih polaznika vojne akademije te je kao najperspektivniji kadar JNA dogurao do čina potpukovnika. Punih 19 godina bio je predavač na zagrebačkoj Vojno-tehničkoj akademiji,  usavršavao se u Njemačkoj i Sjedinjenim Državama. No zbog jasno izraženih domoljubnih stavova postao je žrtva obračuna Josipa Broza s Hrvatskim proljećem te je osuđen na godinu i pol strogog zatvora, uz gubitak čina i prava na mirovinu. U nemilosti sustava, do demokratskih promjena preživljavao je među ostalim ubirući novac za TV pretplatu.

Početkom rata predsjednik Tuđman nudio mu je mjesto ministra obrane, što je Červenko odbio rekavši da je vojnik, a ne političar. Ipak kao sekretar obrane Zagreba organizirao je blokadu vojarni i potaknuo osnivanje 14 zagrebačkih brigada. Ubrzo je postao zamjenik načelnika Glavnog stožera za domobranstvo te pročelnik Vojnog kabineta predsjednika Republike. Zbog skromnosti i neposrednosti Zvonimir Červenko bio je jedan od najomiljenijih hrvatskih generala.

Nagrada za bogato vojno iskustvo i znanje uslijedila je 1995. kada ga je kao generala zbora vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Franjo Tuđman, umjesto generala Janka Bobetka, imenovao načelnikom Glavnog stožera. Nakon odlično izvedene operacije Bljesak, kojom je kao načelnik rukovodio Bobetko, operaciju Oluja vodio je Zvonimir Červenko. Ipak  uvijek je isticao kako za uspjeh pohvale zaslužuju časnici i vojnici kojima je zapovijedao.

Za izniman doprinos u obrani suvereniteta Hrvatske odlikovan je najvišim državnim odličjima. Čestiti general Zvonimir Červenko umro je u 76. godini te je uz najviše počasti pokopan  u Aleji hrvatskih velikana na zagrebačkom Mirogoju.

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.