Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

Pučka hit komedija o hercegovačkim gastarbajterima “Rodijaci”

Subota, 23. veljače u 20.00 sati, Dom INA Rafinerije Sisak

Subota, 23. veljače u 20.00 sati, Dom INA Rafinerije Sisak

Subota, 23.02. u 20.00 sati u Domu INA Rafinerije Sisak

Prodaja ulaznica po cijeni od 50,00 kn: Knjižara i papirnica AMK – Kranjčevićeva 2 Korzo, Proxima informatika – Starčevićeva 13 (bivša robna kuća), Exclusive Change – mjenjačnica Interspar, PETROL, kiosci TISAK (ulica A. Šenoe, Trg bana J. Jelačića, ul. J.J. Strossmayera, ul. Kralja Tomislava 7, ul. S. i A. Radića 7, Trg M. Gupca 13, Tržnica Sisak i ostali kiosci) i prodajna mjesta www.eventim.hr.

 

U ovoj jednosatnoj komediji s dva lica, Stipana i Matišu glume Miro Barnjak i Velimir Pšeničnik Njirić, koji potpisuje scenarij i režiju. Gastarbajteri na duhovit način oslikavaju vrijeme u kojem živimo i razdoblje rata koje je iza nas, kao i događaje iz života dvojice hercegovačkih gastarbajtera koji napola nepismeni, bez znanja, rade u Njemačkoj.

A događanja počinju kada jedan od njih dvojice dobiju odbijenicu za penziju. Radnja se događa u zapuštenoj gastarbajterskoj sobici negdje u Njemačkoj. Odličana i duhovita predstava, od prve scene kod gledatelja izaziva smijeh, pa do kraja, dok se zastor ne spusti.

– Nema naroda koji nema svojih nevolja, što bi rekao Kikaš, niti ima čovjeka bez muka, kaže scenarist i redatelj Velimir Pšeničnik Njirić.

Miro Barnjak koji glumi Stipana kaže kako su se na predstavu odlučili jer je to glumačka predstava.

– U njoj je pretežito sav teret predstave na glumcu, njegovom talentu i zanatu, njegovom osjećaju za publiku, njegovom šarmu i iskustvu, rekao je Barnjak.

Kaže kako izvedbu glumaca i predstavu gotovo jednako dobro s pozitivnim emocijama reagiraju svi, od djece pa do staraca, neovisno o školskom obrazovanju i pripadnosti ovim ili onim društvenim statusima ili skupinama.

Glumci kažu kako su se na samostalni projekt odlučili najviše iz razloga jer im je gluma i posao i poziv i kruh svagdašnji te iz razloga jer su potplaćeni za svoj stvaralački posao u kazališnim institucijama.

– Danas živimo u siromašnijem vremenu i duhovno i materijalno, u depresivnijem vremenu, s manje nada u bolju budućnost. Živimo u vremenu kada se narod u skladu sa svjetskim trendom sve više tretira kao stoka, roblje, “stoka sitnog zuba”, glasačka mašina u takozvanoj demokraciji korupcije, rekao je Njirić te dodaje kako su prvi vidljivi simptomi propasti svake civilizacije bili su urušavanje moralnih i kulturnih vrijednosti.

– Ima pravde! Samo tribaš imati para za nju, ističu na kraju glumci u predstavi.

 

Režija i adaptacija: Velimir Pšeničnik Njirić  Glume: Miro Barnjak kao Stipan, Velimir Pšeničnik Njirić kao Matiša

 

Rodijaci B1


 

 

 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.