Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Popovača

Povodom Svjetskog dana vlažnih staništa održan skup “Budućnost na rubu močvare”

Ovogodišnja manifestacija nosi poruku “Vlažna staništa i klimatske promjene”

Ovogodišnja manifestacija nosi poruku "Vlažna staništa i klimatske promjene"

U organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Kutini i Javne ustanove Park prirode Lonjsko polje u Strušcu je 2. veljače održan skup “Budućnost na rubu močvare”. Skup je organiziran tradicionalno povodom Svjetskog dana vlažnih staništa koja su na međunarodnoj razini zaštićena Ramsarskom konvencijom.

 

IMG_20190202_171802

 

„Ovo je 18. manifestacija koja je ušla u četvrti ciklus.” – rekao je predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Kutini Dragutin Pasarić.

 

 

Ovom manifestacijom  nastoji se podići svijest o značajnoj ulozi vlažnih staništa za ljude i prirodu te ukazati na važnost njhiova očuvanja u borbi protiv negativnih utjecaja klimatskih promjena, istaknula je Marijana Kapa, viša stručna savjetnica u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike, koja je ujedno posjetiteljima i približila značenje ovogodišnje poruke Ramsarske konvencije.

 

 

Skup je otvorio sisačko – moslavački župan Ivo Žinić koji je podsjetio kako močvarno stanište Lonjsko polje obuhvaća više od 50 hektara površine, zaštićeno je područje, a Županija čini sve kako bi i dalje ostalo zaštićeno i sačuvano za buduće generacije.

 

 

Istaknuo je župan Ivo Žinić dodavši kako bi tome trebao pridonijeti i projekt povećanja privlačnosti i obrazovnog kapaciteta Parka prirode Lonjsko polje izgradnjom posjetiteljskog centra „Crna roda“ Osekovo, financiranog sredstvima europskih strukturnih i investicijskih fondova.

 

rub_mocvare00006

 

Vlažna staništa predstavljaju jedan od najproduktivnijih ekoloških sustava jer pohranjuju dvostruko više ugljika nego sve svjetske šume zajedno. Podsjetila je na to i hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir koja je nazočila skupu.

 

 

 

IMG_20190202_172220

 

Potporu skupu redovito daje Grad Popovača, a na skupu je nazočio i gradonačelnik Josip Mišković.

 

 

 

rub_mocvare00001

U sklopu skupa održan je i Okrugli stol “Od Strušca 2002. do Strušca 2019.“, a skup su svojim literarnim radovima uveličali učenici Područne škole Stružec, dok je u kulturnom dijelu programa nastupila Vokalna skupina KUD-a Stružec.

 

rub_mocvare00003

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.