Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Održana sjednica Zaklade za gradnju crkve Našašća sv. Križa u Zrinu

Treba poduzeti maksimalne napore oko prikupljanja sredstava iz donacija kako bi crkva bila izgrađena

Treba poduzeti maksimalne napore oko prikupljanja sredstava iz donacija kako bi crkva bila izgrađena

Sjednica Zaklade za gradnju crkve Našašća sv. Križa u Zrinu održana je, u četvrtak 21. veljače u Biskupijskom ordinarijatu u Sisku s ciljem analize djelovanja u proteklom razdoblju kao i donošenjem planova za budućnost.

Sastanak je molitvom otvorio i pozdravio sve prisutne osnivač Zaklade sisački biskup Vlado Košić, a nazočili su članovi Upravnog vijeća: predsjednik Matija Petanjak, krčki biskup Ivica Petanjak, Damir Borovčak, Ivica Petanjak, Pavle Petanjak i Ivan Jukić. Sastanku su prisustvovali i ravnatelj Zaklade mons. Marko Cvitkušić te tajnik Vjekoslav Budanec.

 

_MG_7275

 

U nastavku pozdravnu riječ uputio je i predsjednik Upravnog vijeća Matija Petanjak, a zatim je biskup Košić upoznao sve s aktivnostima koje čini Biskupija kako bi zaživjela ideja o obnovi župe Zrin. U raspravi, od događaja u 2018. godini, članovi su izdvojili proslavu župnog blagdana u Zrinu 3. svibnja, predstavljanje knjige Damira Borovčaka u Drenju, gdje živi najviše Zrinjana te obilježavanje progonstva u rujnu kada je za vrijeme mise u Zrinu blagoslovljeno gradilište nove crkve Našašća sv. Križa.

Ravnatelj Cvitkušić podnio je i financijski izvještaj za 2018. godinu, istaknuvši kako je tijekom godine bilo puno troškova kao što su arhitektonski i istraživački radovi na prostoru gradnje nove crkve, a kao preduvjet za početak gradnje. Ravnatelj je i informirao sve prisutne do koje faze se došlo s izgradnjom crkve, a biskup Košić je rekao kako će nastavak gradnje krenuti početkom ožujka. Ako bude sve po planu do rujna bi crkva trebala biti dovršena i dobiti konačni vanjski izgled. Ovisno o vremenu i financijskim mogućnostima vidjet će se hoće li biti moguće urediti i unutrašnjost, a dogovoreno je da se do rujna naruče mramorne ploče koje će biti postavljene ispred ulaza u crkvu i na kojima će biti upisana imena stradalih Zrinjana za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Govoreći o aktivnostima tijekom ove godine dogovoreno je i da se 3. svibnja proslavi blagdan župe Našašća sv. Križa te da se u što kraćem vremenu odrediti točan datum obilježavanja stradanja župe u rujnu kako bi se na vrijeme pripremilo sve za blagoslov nove crkve. Članovi su se složili kako treba poduzeti maksimalne napore oko prikupljanja sredstava iz donacija kako bi crkva bila izgrađena te će se poduzeti potrebne aktivnosti na svim područjima gdje žive potomci Zrinjana, u zemlji i inozemstvu.

 

_MG_7269

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.