Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Petrinja

Obnova kuće Jurinac u Brestu Pokupskom

U prvu fazu obnove uloženo je 640 tisuća kuna

U prvu fazu obnove uloženo je 640 tisuća kuna

Kuća ili korablja Jurinac u Brestu Pokupskom kod Petrinje datira s početka 18. stoljeća, a u tijeku su radovi na njezinoj sanaciji. Prije četiri godine, točnije 2015. grad Petrinja je kanididirao projekt obnove ove kuće, a sa sanacijom se započelo 2016.

Jurinac 2

Danas,nakon pune dvije godine završena je prva faza obnove statičko-konstruktivne sanacije, rekao je Igor Cindrić, konzervator u Konzervatosrskom odjelu u Sisku Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

 

 

U prvu fazu uloženo je 640 tisuća kuna,od čega je Ministarstvo kulture osiguralo 400 tisuća kuna, a grad Petrinja preostalih 240 tisuća kuna.

Jurinac 1

Kuća Jurinac jedna je od najznačajnijih kuća drvenog tradicijskog graditeljstva , kaže Cindrić

 

 

Već do sada napravljen je veliki posao, kada smo cijelu priču pokrenuli shvatili smo da je pred nama zahtjevan projekt i ovo do sada napravljeno gotovo je nevidljivo, rekao je gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović

 

 

Podsjetimo kako je zahvaljujući donaciji učitelja Hosija, a donirao je gradu Petrinji veliku etno zbirku , petrinjski gradonačelnik je odlučio da upravo kuća Jurinac bude mjesto gdje će se ta zbirka pohraniti.Očekujem, dodaje gradonačelnik podršku Mjesnog odbora, udruga u kuturi da svojim idejama daju doprinos i da zajeedno osiguramo sredstva za završetak ovoga projekta s ciljem očuvanja baštine i trajnih vrijednosti ovoga kraja.

 

Jurinac 4

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.