Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

“I ja sam obrtnik”

Razgovarali smo s Ivankom Čačić, predsjednicom Udruženja obrtnika Sisak

Razgovarali smo s Ivankom Čačić, predsjednicom Udruženja obrtnika Sisak

Na području grada Siska registrirano je 793 obrta i u odnosu na 2017. godinu  registrirana su 52 obrta više. Na području Siska registrirano ih je 688, a na području općina Martinska Ves 14, Lekenika 62 i Sunje 29 obrta, kaže Ivanka Čačić, predsjednica Udruženja obrtnika Siska.

Od samog trenutka registriranja svog obrta obrtnici postaju članovi Udruženja obrtnika, no u prvoj godini svoga poslovanja oslobođeni su plaćanja komorskog doprinosa. Na žalost, dodaje Čačić, iako su mogućnosti velike, još uvijek dio obrtnika ne koristi usluge Udruženja. Sve ovo što Udružnje ima, napominje Čačić, pripada svim obrtnicima. Dom obrtnika je kuća svih obrtnika, a sve osobe zaposlene u Udruženju tu su kako bi pomogle obrtnicima. Udruženje savjetuje, organizira edukacije, omogućuje sudjelovanje na stručnim seminarima i sajmovima.

Nije lako biti obrtnik, posebni su to ljudi, velika su odricanja, no iako je i teško u obrtništvu je i puno ljepote, ističe Čačić.

Želite li postati obrtnik prvo se informirajte u udruženju,napominje Čačić . Sljedeći korak je odlazak u HZZ jer je bitno iskoristiti mogućnost poticajnih mjera za samozapošljavanje. Tek nakon toga put vas vodi u Ured državne uprave gdje ćete otvoriti svoj obrt. Otvaranje obrta može biti u istom danu, osim za obrte za koje je potrebno zadovoljiti minimalne tehničke uvjete.

Svi obrtnici koji su zainteresirani za europske suradnje , za natječaje. usmjeravamo ih prema HOK-u i zajedno pokušavamo sve riješiti.

Odlična je suradnja sa OK SMŽ i predsjednikom Adolfom Cvancigerom, te sa HOK-om i predsjednikom Dragutinom Ranogajcem, jer jedni bez drugih ne možemo, dodaje Ivanka Čačić.

Nešto je zamršenija priča sa suradnjom s gradom Siskom. Dajem sve od sebe i  najlogičnije mi je da je suradnja dobra, jer niti grad može bez svojih obrtnika niti obrtnici mogu bez svoga grada, kada takva suradnja izostane mislim da to nije  dobar odnos, nije zdrav odnos ,napominje Čačić i dodaje kako ipak vjeruje da će se i to promijeniti u pozitivnom smislu.

I ove godine Udruženje obrtnika Sisak u suradnji sa OK SMŽ organizira promociju obrtništva. Tako će 27. travnja  u središtu grada Siska, u Ulici S. i A. Radića biti otvoren Sajam obrtništva, svi obrtnici s područja naše županije dobit će besplatni štand na kojem će moći tijekom cijelog dana izložiti svoje proizvode i ponuditi svoje usluge. Bit će organizirano i humanitarno šišanje. U poslijepodnevnim satima Street Food festival, odnosno Gastro show poput onoga održanog prošle godine. Tada su, a tako će biti i ove godine, kolege obrtnici iz cijele Hrvatske ponuditi svoje specijalitete građanima Siska i svim posjetiteljima. Završnica počinje u 21 sat koncertom grupe Opća opasnost.

Više o svemu doznajte u emisiji „I ja sam obrtnik“. Prvu emisiju poslušajte u petak, 22. veljače od 14 i 30 u programu našeg radija . U  u suradnji s Udruženjeme obrtnika Sisak donosimo sve važne informacije iz života obrtnika, predstavljamo obrtnike i njihove obrte, govorimo o zakonskoj regulativi, najavljujemo sajmove i manifestacije. Dođite u Dom obrtnika u Sisku  na adresu S. i A. Radića 8 b, kontaktirajte  044 521 661 ili 0992643177, mail je uo.sisak@hok.hr.  Posjetite web stranicu www.uosk.hr


 

 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.