Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Politika

GO BM 365 – stranke rada i solidarnosti Grada Siska o oduzimanju prostorija za djelovanje sisačkom ogranku Matice hrvatske

Ova Stranka takvo ponašanje smatra izravnim udarom na Maticu hrvatsku

Ova Stranka takvo ponašanje smatra izravnim udarom na Maticu hrvatsku

Gradska organizacija BM 365 – stranke rada i solidarnosti Grada Siska iskazuje podršku Ogranku Matice hrvatske Sisak, a u povodu odluke gradonačelnice Kristine Ikić Baniček o raskidu ugovora s tom udrugom o korištenju poslovnog prostora. U obrazloženju odluke stoji, uz ostalo, kako je upravo taj gradski prostor u Rimskoj ulici 9, Sisku „potreban za druge svrhe”.

Iako ovakva jednostrana odluka ukida mogućnost žalbe i zatvara manevarski prostor za eventualne pregovore o ustupanju ili najmu neke druge lokacije, sisačka organizacija Stranke rada i solidarnosti očekuje da aktualna gradska vlast odmah pronađe drugu odgovarajuću lokaciju za djelovanje ove udruge u kulturi. To ne bi trebao biti problem jer je u vlasništvu Grada veći broj uredskih ili sličnih prostorija.

Ne ulazeći u politička, ideološka ili neka druga razmimoilaženja među akterima, a koja vjerojatno stoje u pozadini najnovijeg incidenta, GO BM 365 – stranke rada i solidarnosti naglašava kako se zalaže za poticanje pluralizma legitimnih interesa kroz razvoj i unapređivanje građanskih prava i sloboda, te svih oblika kulture i stvaralaštva. Demokratski izabrana vlast na lokalnoj razini odgovorna je, među ostalim, kako za promicanje kulture dijaloga tako i za promicanje  argumentiranog dijaloga o pitanjima kulturne politike.

Ako gradska vlast ustraje na spomenutoj odluci, ova će Stranka takvo ponašanje smatrati izravnim udarom na Maticu hrvatsku kao jednu od najstarijih i najvažnijih nacionalnih i kulturnih institucija naše države. Sisački ogranak Matice hrvatske ni u jednom trenutku nije se ogriješio o slovo Ustava ili zakona ove države. Čak naprotiv, „Riječi”, časopis za kulturu i znanost, te manifestacija „Kvirinovi poetski susreti” ovaj ogranak svrstavaju u skupinu najaktivnijih u cijeloj Matici, dok se Sisak kroz kvalitetu sadržaja časopisa i odjeke lijepe riječi, ističe na živoj i bogatoj kulturnoj sceni Hrvatske, pa i šire. Sisak se, dakle, ističe pozitivom zahvaljujući i djelovanju ogranka ove udruge!

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.