Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost održao radni sastanak s predstavncima Općine Sunja

Podrška direktora Fonda uvelike će pomoći u realizaciji planiranih aktivnosti

Podrška direktora Fonda uvelike će pomoći u realizaciji planiranih aktivnosti

Općinu Sunja posjetio Općinski direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš sa suradnicima. Na radnom sastanku uz načelnika Grgu Dragičevića sudjelovao je i njegov zamjenik iz reda srpske nacionalne manjine Robert Grabundžija te službenici Jedinstvenog upravnog odjela Općine Sunja.

Teme radnog sastanka bile su vezane za trenutne planove i aktivnosti koje provodi Općina Sunja a odnose se na uspostavu sustava gospodarenja otpadom te poticanja energetske učinkovitosti u zgradarstvu.

 

sdr

 

Općina se javila na javni poziv koje je objavilo Ministarstvo zaštite okoliša i energetike te im je odobreno oko 2,7 milijuna kuna iz europskog Kohezijskog fonda za izgradnju reciklažnog dvorišta. Direktor Ponoš je rekao kako je taj ugovor u postupku izrade od strane fondovog Posredničkog tijela razine 2 koje radi na evaluaciji i praćenju EU projekata te da uskoro mogu očekivati i potpisivanje istog. Općina se također javila za sufinanciranje spremnika za odvojeno prikupljanje otpada te bi oko 4000 kanti i kontejnera trebalo u drugoj polovici godine biti na raspolaganju stanovništvu Sunje. „Nakon što smo prošli sve procedure oko osiguravanja sredstava koja za ovu namjenu imamo iz EU fondova Fond će kroz nekoliko dana objaviti javni poziv za nabavu spremnika. Radi se o kompleksnoj nabavi s obzirom na visinu investicije od skoro 50 milijuna eura. Naime, Fond je taj koji će za oko 400 jedinica lokalne samouprave odraditi objedinjenu nabavu te će se nakon što se izaberu najpovoljniji ponuditelji, sukladno terminskom planu, spremnike isporučivati na teren.“, objasnio je Ponoš.

Načelnik Općine Grga Dragičević je istaknuo kako će novi spremnici za odvojeno prikupljanje otpada dodatno motivirati Sunjane da na svom kućnom pragu razvrstavaju što više otpada. Općina će također provesti i edukaciju građana vezanu za pravilno postupanje s otpadom.

Na sastanku je direktor Ponoš načelnika Dragičevića i njegove suradnike informirao o javnim pozivima koje će Fond imati u ovoj godini, a koji bi njima, ali i stanovnicima njihovog kraja mogli biti interesantni. Posebno je istaknuo natječaj za ugradnju sustava obnovljivih izvora u kućanstvima koji je u planu u prvoj polovici ove godine. Zajedno su obišli i zgradu osnove škole, čija energetska obnova je u tijeku. Osim zamjene stare stolarije te postavljanja termoizolacije i nove fasade, škola je promijenila i energent te će umjesto lož ulja koristiti pelete. Investicija je to vrijedna 3,8 milijuna, od kojih je iz EU fondova osigurano 2,3 milijuna kuna. Općinski načelnik Grga Dragičević zahvalio se direktoru Fonda na svim informacijama i podršci čime će Općini Sunja i njenim građanima uvelike olakšati realizaciju planiranih aktivnosti.

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.