Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

SMŽ

Dan ružičastih majica ili Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja

Nosi ružičasto, pridruži se borbi protiv vršnjačkog nasilja!

Nosi ružičasto, pridruži se borbi protiv vršnjačkog nasilja!

Dan ružičastih majica ili Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja odlukom Hrvatskog sabora od 2017. na prijedlog Centra za edukaciju i prevenciju nasilja, obilježava se posljednje srijede u veljači.

Borbu protiv vršnjačkog nasilja podržava i Sisačko-moslavačka županija, ističe zamjenik župana Roman Rosavec

 

 

 

Definicija vršanjčakog nasilja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo kaže da je to isticanje moći agresijom.

– Definira se kao negativna verbalna ili tjelesna akcija koja ima neprijateljske namjere, uznemiruje žrtvu, ponavlja se tijekom vremena, a zasniva se na nesrazmjeru moći. Vršnjačkim se nasiljem smatra ako učeniku drugi učenik ili grupa učenika govori ili čini loše ili neugodne stvari. Zlostavljanjem se može smatrati i ako se učenika opetovano zadirkuje na način koji mu je neugodan ili ako ga se namjerno izostavlja iz aktivnosti. Ponavljanjem zlostavljanja nasilnici povećavaju svoju moć, a žrtve svoju gube, stoji u definiciji HZJZ-a.

– Djeca su najvitalniji dio zajednice i naša zadaća, ali i dužnost da im osiguramo sigurno i bezbrižno djetinjstvo. Pridruži se i ti i reci NE! Nasilje nije cool i ti to jako dobro znaš. Ne boj se biti iznimka među vršnjacima i ustati protiv nasilja. U tebi leži snaga i hrabrosti i te dvije divne vrline tjeraju te da pošalješ samo jednu poruku – NASILJE PRESTAJE OVDJE, poručuju iz Centra za edukaciju i prevenciju nasilja.

Portal srednja.hr u suradnji sa Zagrebačkim kazalištem mladih prošloga je mjeseca organizirao tribinu pod nazivom ‘Kazalište i mladi: Nasilje u školama’, na kojoj je još jednom potvrđeno kako je vršnjačko nasilje veliki problem i nešto u čemu je većina svjedočila ili u čemu je sudjelovala.

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.