ruzicasto

Dan ružičastih majica ili Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja odlukom Hrvatskog sabora od 2017. na prijedlog Centra za edukaciju i prevenciju nasilja, obilježava se posljednje srijede u veljači.

Borbu protiv vršnjačkog nasilja podržava i Sisačko-moslavačka županija, ističe zamjenik župana Roman Rosavec

 

 

 

Definicija vršanjčakog nasilja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo kaže da je to isticanje moći agresijom.

– Definira se kao negativna verbalna ili tjelesna akcija koja ima neprijateljske namjere, uznemiruje žrtvu, ponavlja se tijekom vremena, a zasniva se na nesrazmjeru moći. Vršnjačkim se nasiljem smatra ako učeniku drugi učenik ili grupa učenika govori ili čini loše ili neugodne stvari. Zlostavljanjem se može smatrati i ako se učenika opetovano zadirkuje na način koji mu je neugodan ili ako ga se namjerno izostavlja iz aktivnosti. Ponavljanjem zlostavljanja nasilnici povećavaju svoju moć, a žrtve svoju gube, stoji u definiciji HZJZ-a.

– Djeca su najvitalniji dio zajednice i naša zadaća, ali i dužnost da im osiguramo sigurno i bezbrižno djetinjstvo. Pridruži se i ti i reci NE! Nasilje nije cool i ti to jako dobro znaš. Ne boj se biti iznimka među vršnjacima i ustati protiv nasilja. U tebi leži snaga i hrabrosti i te dvije divne vrline tjeraju te da pošalješ samo jednu poruku – NASILJE PRESTAJE OVDJE, poručuju iz Centra za edukaciju i prevenciju nasilja.

Portal srednja.hr u suradnji sa Zagrebačkim kazalištem mladih prošloga je mjeseca organizirao tribinu pod nazivom ‘Kazalište i mladi: Nasilje u školama’, na kojoj je još jednom potvrđeno kako je vršnjačko nasilje veliki problem i nešto u čemu je većina svjedočila ili u čemu je sudjelovala.

Dan ružičastih majica ili Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja
5.00(1 glas)
Komentara(0)