Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

Udruga “seosko gospodarstvo Popovača” zahvalila na potpori hrvatskoj zastupnici Marijani Petir

O sektoru stočarstva i nepoštenim trgovačkim praksama

O sektoru stočarstva i nepoštenim trgovačkim praksama

Udruga stočara i ratara ‘Seosko gospodarstvo Popovača’ obilježila je u subotu, 26. siječnja u Osekovu 20 godina rada i djelovanja. Tom je prigodom predsjednik Udruge Petar Cvetko hrvatskoj zastupnici u Europskom parlamentu Marijani Petir uručio zahvalnicu za dugogodišnju suradnju i pomoć u radu. Cvetko je rekao da je zastupnica Petir uvijek pomagala stočare i Udrugu te se prisjetio njenog doprinosa i pomoći prilikom organiziranja Županijske izložbe stoke u Popovači. Uz goste iz Sisačko-moslavačke županije, svečanoj sjednici nazočio je i gradonačelnik Popovače Josip Mišković.

“Stoke je sve manje, a sektor stočarstva najpogođeniji je krizom u poljoprivredi”, rekao je Cvetko istaknuvši da mlijeko i meso koje stiže iz uvoza predstavlja nelojalnu konkurenciju našim stočarima jer ne prolazi stroge kontrole koje njihovi proizvodi moraju proći. S njime se složila i zastupnica Petir istaknuvši kako se ona zalaže da se propiše kvaliteta poljoprivrednih proizvoda i da se sukladno takvom propisu kontrolira ono što dolazi iz uvoza i stavlja na tržište. “S takvim propisima i kontrolom bitno bi se smanjio uvoz i zaštitila domaća proizvodnja”, rekla je Petir.  Ona je dodala i da je na njenu inicijativu donesen Zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom u Hrvatskoj te da očekuje da se on konačno počne i provoditi.

Petir EPP

Naglasila je kako nepoštena trgovačka praksa nije samo problem Hrvatske već i drugih europskih zemalja te se stoga i na europskoj razini donosi direktiva kako bi se taj problem riješio. Ona je također upozorila na slabo korištenje EU fondova, posebno onog za ruralni razvoj, jer je prema posljednjem izvješću koje joj je dostavila Europska komisija s lipnjem prošle godine iskorišteno svega 24,5% dostupnih sredstava.

“Žalosti me što se u okviru programa Ruralni razvoj RH nije odmah aktivirala Mjera za dobrobit životinja koja bi stočarima pomogla da opstanu. Također, smatram problematičnim činjenicu da naši poljoprivrednici ne primaju puni iznos potpora kao drugi europski poljoprivrednici jer im Ministarstvo poljoprivrede ne isplaćuje novac koji im pripada. Pozivam Ministarstvo poljoprivrede i Vladu Republike Hrvatske da isplate poljoprivrednicima puni iznos potpora iz nacionalne omotnice te im pomognu da iskoriste sredstva iz EU fondova”, rekla je Petir s kojom su se u potpunosti složili i okupljeni stočari. Marijana Petir je okupljenima predstavila i reformu Zajedničke poljoprivredne politike te rekla da se Europski

parlament protivi smanjenju proračuna za poljoprivredu. Kako će Hrvatska za izravna plaćanja s EU razine moći koristiti u potpunosti sredstva tek 2022. godine, smanjenje proračuna za poljoprivredu značilo bi da će Hrvatska biti jedina država članica koja neće u potpunosti moći koristiti onaj novac koji joj je zagarantiran Ugovorom o pristupanju što je neprihvatljivo.

Zato je zastupnica Petir amandmanom koji je predložila i koji je i usvojen na Odboru za poljoprivredu i ruralni razvoj tražila da se poštuju obveze Unije iz Ugovora o pristupanju Hrvatske Uniji, kao i važnost zadržavanja i ‘zaštite’ iznosa financijske omotnice za izravna plaćanja, ali i za tzv. minsku omotnicu što je Odbor prihvatio.

Petir je tražila i podršku Komisije te je to pitanje adresirala i povjereniku Hoganu koji je obećao da će se ugovor o pristupanju Hrvatske Uniji poštivati.

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.