Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

SMŽ

Ponovo o lokaciji Čerkezovac na Trgovskoj gori!

Buduće odlagalište niskog i srednjeg radioaktivnog otpada?

Buduće odlagalište niskog i srednjeg radioaktivnog otpada?

Nakon održane sjednice Međudržavnog povjerenstva za praćenje provođenja Ugovora između vlada Hrvatske i Slovenije o uređenju statusnih i drugih pravnih odnosa u vezi ulaganja, korištenja i razgradnje Nuklearne elektrane Krško, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić je ponovio kako se u planu Vlade oko zbrinjavanja radioaktivnog otpada kao lokacija spominje Trgovska gora, odnosno Čerkezovac, područje općine Dvor.

žinić

U Prostornom planu SMŽ  lokacija Čerkezovac na Trgovskoj gori nije predviđena za zbrinjavanje radioaktivnog otpada , ali je ova lokacija, za odlaganje niskog i srednjeg radioaktivnog otpada, predviđena u  Prostornom planu RH , rekao je sisačko-moslavački župan Ivo Žinić.

 

Trenutno u Hrvatskoj nema niti jedno skladište radioaktivnog otpada,dodaje župan Žinić

 

 

Stvar je u percepciji javnosti da nema nikakvih opasnosti od ovakvih skladištenja, napominje župan Žinić

 

 

Petrinjski gradonačelnik i saborski zastupnik Darinko Dumbović je istaknuo kako se problematika potencijalnog odlaganja nuklearnog otpada na našem području ponovno aktualizirala.

 

dumbović

„To stvarno za nas nije prihvatljivo. Kada bi se to dogodilo, za mene bi to bilo pogubno i katastrofalno. Trgovska gora nije nikako, ali baš nikako prihvatljiva lokacija za odlaganje nuklearnog otpada jer je sam Plan odlaganja nukleranog otpada na Trgovskoj gori nespojiv sa životom ovdje i s budućnošću , prirodnim vrijednostima,sadašnjom i budućom ekološkom proizvodnjom, te održivim razvojem kojeg planiramo na ovom području“, istaknuo je Dumbović.

Dodajmo još kako je na  pitanje što s prigovorima BiH strane, koja otprije najavljuje da skladište na Trgovskoj gori, u neposrednoj blizini granice, neće dozvoliti, ministar Ćorić je za Novi list  kazao kako će svaki argumentirani prigovor biti razmatran. Lokalna bi zajednica u Hrvatskoj, podsjetimo, mogla dobivati oko milijun eura godišnje naknade za »udomljavanje« otpada na svom terenu.

 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.