Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Politika

Vijećnici HDZ-a nisu podržali prijedlog Proračuna Grada Popovače

“Potrebno je zajednički usuglasiti sve prijedloge”

“Vijećnici Hrvatske demokratske zajednice na 19. sjednici Gradskog vijeća nisu podržali prijedlog proračuna grada Popovače za 2019. godinu iz nekoliko razloga koje sada želimo prezentirati onima koji su nam dali povjerenje na prošlim izborima ali i svim građanima grada Popovače.

Nakon provedenih izbora Hrvatska demokratska zajednica prihvatila je prijedlog Hrvatske stranke prava za suradnju u aktualnom mandatnom razdoblju. No, vrlo brzo uspostavilo se da vijećnici HDZ trebaju biti samo mehanizam za provođenje samovlasti i odluka gradonačelnika Josipa Miškovića, kako bi on imao dovoljno ruku za provođenje jedino i isključivo svojih zamisli, vizija i zapošljavanja.

U razdoblju od izbora do sada prijedlozi i nastojanje koalicijskog partnera (HDZ) da se u Gradu provedu temeljite reforme nije naišlo na razumijevanje od strane gradonačelnika, te je sukladno tome gradski odbor HDZ donio odluku o nepodržavanju prijedloga proračuna za 2019. godinu. U prilog tome ide i činjenica da je gradonačelnik sazvao koalicijski sastanak na kojem se trebalo razgovarati o proračunu u trenucima dok su već radni materijali za 19. sjednicu gradskog vijeća bili dostavljeni vijećnicima, dakle, nije više bilo mogućnosti ikakvog utjecaja na promjene u nacrtu proračuna. Također, tvrdnja gradonačelnika da su za prijedlog proračuna bili kontaktirani predsjednici mjesnih odbora, nije točna.  Povjerenstvo za proračun također je bilo sazvano dan prije podržavanja sjednice gradskog vijeća, dakle, više nije moglo imati nikakav utjecaj na proračun. Sudeći po tome, izgleda da to povjerenstvo nije potrebno.

Rast poreznih prihoda o kojima govori gradonačelnik, a koji iznose 12,5 milijuna kuna, rezultat su poreznih reformi i poreznog izravnanja koje provodi Vlada Republike Hrvatske, i taj novac, kao i svi ostali prihodi trebaju služiti ravnomjernom razvoju cijelog grada i na prijedlog svih zainteresiranih strana, a što treba biti usuglašeno i usklađeno na sastancima, a ne prijedlog i volja samo jednog čovjeka.

Nadalje, za kandidaturu grada Popovače u provedbi programa integrirane fizičke, gospodarske i socijalne regeneracije možemo zahvaliti ponovo Vladi RH što je prihvatila preporuku i zalaganje određenih osoba. U okviru tog programa vijećnici i zamjenici gradonačelnika iz redova HDZ su gradonačelniku predložili niz projekata integriranih u zajednički naziv „Popovača budućnosti“. U ovom prijedlogu proračuna, ali ni u kojem drugom smislu, gradonačelnik nije našao svrsishodnim uopće razgovarati o tim prijedlozima a kamoli ih uvrstiti u prijedlog proračuna.

Želimo na kraju istaknuti da ništa nije dovedeno u pitanje u pogledu provedbe projekata koji su uglavnom sufinancirani iz resornih Ministarstava i zahvaljujući Vladi Republike Hrvatske, i bilo kakvih zastoja nema, kako to sada gradonačelnik želi prezentirati javnosti, okrivljujući vijećnike koji mu nisu digli ruke, već su svi vijećnici HDZ spremni sjesti za stol sa gradonačelnikom i zajednički usuglasiti sve prijedloge, usprkos obilasku i vrbovanju gradonačelnika oporbenih vijećnika da s njim slože novu većinu i traženju da mu podrže proračun, a sve to bez razgovora sa vijećnicima koji čine aktualnu vladajuću većinu. I na kraju se nadamo da će želja za, kako gradonačelnik ističe, ukupnim razvojem i javnim interesom prevladati samovolju i egoizam te da će proračun biti donesen na zadovoljstvo svih građana grada Popovače, a ne pojedinca.

 

Gradski odbor HDZ Popovača”


 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.