Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Popovača

Gradonačelnik Popovače o aktivnostima u 2018. godini

“Uz blagdane želim Vam obilje mira, zdravlja, razumijevanja i uspjeha”

"Uz blagdane želim Vam obilje mira, zdravlja, razumijevanja i uspjeha"

“Poštovane građanke i građani,

U ovoj godini, koja je polagano iza nas, glavnina aktivnosti Ureda gradonačelnika bila je usmjerena na nastavak već započetih te pokretanje novih razvojnih projekata od općeg interesa za Grad Popovaču i njegove stanovnike.

Završena je izgradnja nove osnovne škole sa športskom dvoranom u Popovači te su njezina vrata postala otvorena za oko 500 djece, dok su mnoge udruge otvorenjem športske dvorane dobile adekvatan prostor za održavanje svojih treninga. Također, završena je i izgradnja reciklažnog dvorišta.

Realizirano je i niz ostalih infrastrukturnih projekata među kojima se ističu završetak rekonstrukcije pješačke staze u Sisačkoj ulici u Popovači, izgradnja dviju precrpnih stanica – u Podbrđu i Voloderu, uređenje novog parkirališta kod popovačke bolnice, izgradnja vodovodne mreže u Ribnjači, dovođenje niskonaponske mreže u Vinogradsku ulicu u Gornjoj Jelenskoj, kao i uređenje mrtvačnice u navedenom mjestu. Zbog povećanja sigurnosti u zonama pješačkih prijelaza postavljena je svjetlosna vertikalna signalizacija na prostoru kod područne škole u Gornjoj Gračenici, a na području cijelog Grada asfaltirano je oko pet kilometara nerazvrstanih cesta. U Voloderu u ulici sv. Barbare započeli su radovi na izgradnji sanitarno fekalne kanalizacije. Što se tiče odobrenih projekata za financiranje iz domaćih i stranih fondova Gradu Popovači dodijeljeno je 6.700.200,00 za dogradnju Dječjeg vrtića u Popovači, a za izradu projektne dokumentacije za rekonstrukciju Dječjeg vrtića u Voloderu 100.000,00 kuna. Za izgradnju reciklažnog dvorišta dodijeljeno je 2.995.947,57 kuna, za nabavu spremnika za odvojeno prikupljanje otpada 1.755.811,32 kuna te za provedbu Programa izobrazno-informativnih aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom: Informiraj, educiraj i recikliraj 470.105,83 kuna.

Nastavljena su i ulaganja na obnovi sakralnih objekata – restauracija i obnova na 300 – godišnjoj kapeli sv. Fabijana i Sebastijana u Donjoj Gračenici.

Ured gradonačelnika nastavio je i dalje samostalno i uz pomoć konzultantskih tvrtki provoditi intenzivne aktivnosti na izradi i prijavi brojnih projekata za financiranje iz domaćih i stranih fondova- dogradnja Dječjeg vrtića Popovača, tribina NK Moslavac, uređenje tržnice u Popovači, sportskog igrališta u Voloderu, rekonstrukcija  ceste Potok-  Okoli, izgradnja pješačkih staza u Strušcu, Gornjoj Jelenskoj, Popovači i Podbrđu. Pored realiziranog projekta Izgradnje reciklažnog dvorišta,  Grad planira  iduće godine od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinanciranje nabavke spremnika za bio otpad i staklo, izgradnje reciklažnog dvorišta za građevinski otpad, nabavke vozila za prikupljanje i odvoz otpada te energetske obnove zgrade u Kutinskoj ulici. Možemo biti zaista ponosni da je Popovača ušla među osam hrvatskih gradova za moguće proširenje provedbe Programa integrirane fizičke, gospodarske i socijalne regeneracije malih gradova čime je postala potencijalni kandidat za dobivanje 10-ak milijuna eura za projekte na nekoliko područja te se aktivno radi na pripremi dokumentacije za te aplikacije.

Kada je riječ o mjerama i potporama iz područja socijalne politike, i ove godine donijeli smo Odluku o subvenciji prijevoza, prehrane te smještaja učenika u domovima, kao i Odluku o dodjeli ukupno 57 stipendija te nagrađivanju nadarenih učenika. U okviru svakodnevnog rada, u neposrednom sam kontaktu s građanima osiguravajući im pomoć u rješavanju njihovih potreba, a imenovao sam i nekoliko odbora i povjerenstava kao savjetodavnih tijela među kojima se najčešće sastaje Socijalno vijeće, a budući je iznimno velik broj zahtjeva građana u potrebi za jednokratne i ostale oblike pomoći.

Grad osigurava sve potrebne uvjete za kvalitetan rad gradskih ustanova i poduzeća- Knjižnice i čitaonice, Dječjeg vrtića Popovača i Komunalnih servisa, a nije zanemaren niti društveni život te se pruža snažna podrška radu lokalnih udruga u segmentu sporta, kulture, vatrogastva, braniteljske populacije odnosno poljoprivrede i ostalih grana.

U pogledu unaprjeđenja zdravstvenog standarda na području Grada i dalje ćemo nastaviti s financiranjem neugovorenog zdravstvenog standarda Medicinsko-biokemijskog laboratorija Neuropsihijatrijskoj bolnici Dr. Ivan Barbot te ulaganja u novu dijagnostičku opremu. Planira se i sufinanciranje produljenja rada fizijatra te zapošljavanje još jednog fizioterapeuta u ambulanti za fizikalnu terapiju, a također i otvaranje ispostave Zavoda za javno zdravstvo u Domu zdravlja Popovača čime će se također povećati kvaliteta i opseg zdravstvenih usluga te smanjiti troškovi putovanja građana u ustanove u Kutini odnosno Sisku. Programom ‘ZAŽELI’ financiranog iz Europskog socijalnog fonda zaposleno je 30 ženskih osoba koje će tijekom 24 mjeseca vršiti usluge pomoći u kući za 120 osoba starije životne dobi s područja Grada Popovače, te jedan djelatnik za vođenje administrativnih poslova provedbe projekta.

Kontinuirano komuniciramo s Vijećima mjesnih odbora te pratimo sve gospodarske aktivnosti na ovom području, kao i društvena događanja koja organiziraju udruge, ustanove te Turistička zajednica Grada Popovače.

Rezimirajući naš rad u 2018. godini, zahvaljujem na suradnji svima koji su kroz svoj angažman dali doprinos kvalitetnom i odgovornom izvršavanju povjerenih nam zadaća.

A u očekivanju Božića i Nove 2019. godine, u ime svojih dogradonačelnika i suradnika te u svoje osobno ime svim građankama i građanima Grada Popovače želim obilje mira, zdravlja, razumijevanja i uspjeha!”

 

Gradonačelnik Grada Popovače

Josip Mišković”

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.