Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

Europski molitveni doručak okupio više od 400 sudionika iz Europe i svijeta

14 sudionika iz Hrvatske

14 sudionika iz Hrvatske

Europski molitveni doručak u Bruxellesu je u srijedu 5. prosinca okupio 400 političara, diplomata i javnih osoba iz Europe i svijeta, među kojima je na poziv zastupnice Petir, jedne od suorganizatora ovoga događanja bilo i 14 sudionika iz Hrvatske. Osim na Europskom molitvenom doručku, oni su sudjelovali i na otvorenju izložbe o svetoj Majci Terezi koju je zastupnica Petir postavila u Europskom parlamentu u suradnji s Skopskom biskupijom i Spomen kućom Majke Tereze u Skopju.

Svim okupljenima na početku 21. Europskog molitvenog doručka prigodno se je obratio Alojz Peterle, slovenski zastupnik koji je jedan od suorganizatora tog događaja a potom i američki senator Bill Hightower prenijevši pozdrave 16 zastupnika Zastupničkoga doma Sjedinjenih Američkih Država. Ovogodišnji glavni govornici bili su finski ministar vanjskih poslova Timo Soini i zastupnica u austrijskom parlamentu Gudrun Kugler koja je prenijela osobno iskustvo kako uskladiti vjerski aspekt s brojnim svakodnevnim obvezama, svjedočeći važnost vjere i prilikom njenog izbora za zastupnicu u austrijskom parlamentu. Ona se također osvrnula na važnost zalaganja za općeljudske vrijednosti i obitelj kao i za ohrabrenje i podršku onima koji javno djeluju. Finac Timo Soini zahvalio je na pozivu kazavši kako je iza njega teško razdoblje zbog preispitivanja njegova djelovanja i zalaganja za slobodu vjeroispovijesti i prava na život.

Zastupnica Petir, koja je održala i završnu molitvu moleći za progonjene kršćane, ovom je prigodom istaknula kako se „svake godine diljem svijeta održavaju stotine sličnih okupljanja kako bi izgradile istinsku zajednicu među nacijama. Ovo je prigoda za produbljivanje veza, molitve za europske vođe i sve političare, kao i za izazove s kojima se svakodnevno susreću u Europi i zato mi je drago da sam još jednom imala priliku sudjelovati u organizaciji Europskog molitvenog doručka“.

 

Petir EPP

 

Osim središnjeg događanja, održan je i panel „Slijediti milost i istinu u javnoj sferi – izazovi, poticaji i svjedočanstva“ kojim je moderirao njemački zastupnik Arne Gericke, a na kojem su sudjelovali Rachel Verheul iz Belgije koja se osvrnula na ravnotežu između zdravlja, života i karijere u kontekstu slijeđenja milosti i istine, političar Gerti Bogdan iz Albanije govorio je o političkom vodstvu, Robert Clarke direktor ADF-a iz Austrije o zagovaranju za pravdu, dok se evangelist Raphael Anzenberger iz Francuske osvrnuo na potrebu traženja milosti i istine u našem društvu.

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.