Sisački biskup Vlado Košić krstio je u subotu 22. prosinca u župnoj crkvi Sv. Martina u Martinskoj Vesi Jana, šesto dijete u obitelji Anite i Ivice Srnec. Na podjeli sakramenta krštenja sudjelovao je i župnik vlč. Ivica Šimunović.

Nakon Službe riječi okupljenima se obratio biskup Košić izrazivši svoju veliku radost zbog krštenja djeteta ove brojne obitelji.

“U ovom već gotovo božićnom raspoloženju kada čitav svijet svoj pogled svraća na rođenje našeg spasitelja, mi slavimo krštenje vašeg djeteta. Nije bez razloga rečeno da je najljepši Božić upravo onaj kada je malo dijete u obitelji i zato želim da i vama on bude posebno radostan. I Isus je bio malo dijete te premda Sin Božji, pravi Bog je postao pravi čovjek da bi nas sve privukao k sebi i pokazao kako da budemo pred Bogom maleni i ponizni jer jedino tako možemo doći u Kraljevstvo nebesko“, rekao je biskup.

 

_MG_0014

 

Govoreći o pročitanoj Božjoj Riječi biskup je rekao kako u njoj Isus govori koja je to najveća zapovijed.

“Židovi su uz Deset Božjih zapovijedi imali još 660 propisa i neprestano su se prepirali koja je najveća i koju treba vršiti, te smo čuli da je jedan zakonoznanac pitao Isusa koja je najveća. On mu je rekao: ‘Najveća je zapovijed Ljubi Gospodina, Boga svoga svim srcem svojim, svom dušom svojom i svim umom svojim i ljubi bližnjega svoga, kao samoga sebe’. Te dvije zapovjedi ljubavi su najveće i jednake. Tako što ljubimo ljude i činimo dobro bližnjima mi pokazujemo i ljubav prema Bogu. Kao što je rekao sv. Ivan apostol: ‘ne može čovjek reći da ljubi Boga koga ne vidi, ako ne voli bližnje, koje vidi’.

Posebna, uzvišena i posvećena ljubav je supružnika u sakramentu ženidbe kao i njihova zadaća koju preuzimaju kod vjenčanja, a to je da prihvaćaju potomstvo. Prihvaćati brojno potomstvo osobit je znak hrabrosti i velikodušnosti jer danas je popularno imati samo jedno ili dvoje djece, te vam ja dragi roditelji čestitam na tome što prihvaćate brojno potomstvo kao znak Božje ljubavi…. Posebno sam sretan ovog prosinca da imamo toliko najavljenih ‘biskupskih krštenja’ u brojnim obiteljima, njih sedam. Mi smo u Crkvi posebno pozvani da promičemo upravo život, da se radujemo i da Bogu zahvaljujemo za svako rođenje. Upravo u tom smislu sam i ja s vama da vam dam svoju potporu i izrazim radost Crkve i zahvalim Bogu za život, a kako bi se možda i drugi ugledali na vas te da se oni koji mogu imati djece, ne boje života”.

 

_MG_9999

 

Na kraju biskup je još jednom čestitao roditeljima i kumovima na ovom velikom događaju uručivši im prigodne darove Biskupije.

 

(SV)


 

Biskup krstio šesto dijete obitelji Srnec
0.00(0 glasova)
Komentara(0)