Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Vukovar: Grad heroj

27 godina od pada herojskoga grada

27 godina od pada herojskoga grada

Grad heroj i njegovi stanovnici prije 27 godina proživljavali su najteže trenutke. Opsada Vukovara, tijekom koje je na grad dnevno padalo više od 10.000 granata, trajala je 87 dana. U obrani je poginulo 1770 hrvatskih branitelja i civila, a za 386 osoba još se traga. Oko 2800 Vukovaraca završilo je u logorima.

Vojni napad na Vukovar počeo je 24. kolovoza 1991. godine. Branitelji su uzvratili i pogodili jedan avion. Odmazda za taj pogodak bilo je granatiranje Borova Naselja cijelu noć. Nakon toga jugoarmija i četnici zauzimaju cestu prema Vinkovcima i počinje blokada Vukovara.

Vukovar je bio izložen teškom bombardiranju sa zemlje i iz zraka. Napadi su trajali dan i noć. Nada da će neprijatelj barem bolnicu poštedjeti razaranja pokazala se uzaludnom. Ona postaje njihova glavna meta.

Iako nemaju ni struje ni vode, Vukovarci nadljudskim naporima brane svoj grad. Među njima je i Francuz Jean Michel Nicolier – rame uz rame s hrvatskim suborcima.

Program Hrvatskog Radio Vukovara i čovjek koji će postati njegov simbol Siniša Glavašević hrabre sve koji bi posustali.
Od sredine listopada grad je u potpunom okruženju. Agresor zatvara i zadnju cestu opskrbe. Branitelji više nemaju čime braniti grad. Iz podruma razrušenih kuća izlaze civili – starci, žene, djeca. Vukovar je potpuno razoren.
Četnici nazdravljaju, slave…

Kolone ljudi protjerane su iz svoga rodnog grada. Velik dio njih mučen je i ubijen. Od nekadašnje lijepe i bogate metropole istočne Slavonije ostale su ruševine, pustoš i tuga.

 


 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.