Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Predstavljamo: Udruga veterana ZMIN-a “Radar” Sisak

Kroz postrojbu tijekom Domovinskog rata prošlo oko 200 vojnika

Kroz postrojbu tijekom Domovinskog rata prošlo oko 200 vojnika

Neposredno nakon što je 57. samostalni bataljun HV-a 16. rujna 1991. godine, od JNA zauzeo radarsku bazu, utemeljena je postrojba od 14 pripadnika, čija je zadaća bila da osposobi radarske uređaje. U suradnji s kontrolom leta s Plesa, osposobljeni su stručnjaci koji su tijekom cijelog rata nadzirali nebo te otkrivali nailazak neprijateljskih zrakoplova ili projektila.

 

IMG_3226

 

Razgovaramo sa Brankom Jurkovićem, predsjednikom Udruge veterana ZMIN-a “Radar” Sisak

 

 

Za ishod  Domovinskog rata dragocjena je  djelatnost Druge radarske postrojbe Hrvatske vojske, koja je daleko od očiju javnosti, nadzirala nebo iz radarske postaje u Šašnoj Gredi kod Siska

 

 

Postrojba se nalazila na prvoj crti bojišnice u dometu raketno-topničkog djelovanja  neprijatelja, te mogućnošću izvođenja diverzantsko terorističkih i ostalih napadnih djelovanja zbog važnosti samog položaja.

Privremeno je ustrojen črtvrti radarski vod Sisak-Šašna Greda , osposobljeni su radarski uređaji, prekretnica je to u sustavu zračnog motrenja.

Neprijatelj je tada imao apsolutnu premoć u zraku, masovno je koristio zrakoplovstvo na svim visinama letenja, posebno malim i srednjim, pa iz tih razloga zapovjedništvo odlučuje izmjestiti mobilne radare  sa položaja Šašna Gread kako bi se disperzijom radarskih uređaja smanjili eventualni učinci neprijatelja koji je dobro znao samu lokaciju radarske baze.

 

IMG_3230

 

Osniva se tako radarski vod na području Moslavine , ratnog naziva „Lovac“. Početkom 1992. godine  postrojba „17 radarski vod Šašna Greda prerasta u 2.RP 1.b ZMIN.

Kroz  2. radarsku postrojbu Hrvatske vojske prošlo je oko 200 vojnika, članovi Udruge veterana zračnog motrenja i navođenja (ZMIN) “Radar” podsjećaju svaki puta, pa su tako i na ovogodišnjoj obilježbi obljetnice postrojbe podsjetili na  odgovornu i nezamjenjivu zadaću posade baze te uvjetima u kojima je postrojba djelovala. Jurković ističe i odličnu suradnju s drugim udrugama proisteklima iz Domovinskog rata

 

 

Dodajmo još kako su na ovogodišnjoj svečanosti uručena i Priznanja, i to Ivici Ivši i Petru Bagi.

2.RP i RP „Lovac“ , kao i cjelokupni sustav ZMIN u RH je temelj onoga što danas imamo, a sve je to učinjeno u vrlo složenim uvjetima, uz visoko domoljublje, inicijativu i kreativnost.


 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.