Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

Petir traži rješavanje problema s kojima se suočavaju mladi poljoprivrednici

Traži i povećanje broja žena nositeljica poljoprivrednih gospodarstava

Traži i povećanje broja žena nositeljica poljoprivrednih gospodarstava

Na danas održanoj Međuparlamentarnoj konferenciji „Uloga parlamenata u oblikovanju budućnosti hrane i poljoprivrede” u organizaciji Odbora za poljoprivredu Hrvatskoga sabora, a na kojoj je gostovao i europski povjerenik za poljoprivredu i ruralni razvoj Phil Hogan, hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir održala je izlaganje na temu generacijske obnove u kojem se osobito osvrnula na potrebu promjene izoliranog pristupa poljoprivredi, rješavanju mnogobrojnih problema s kojima se suočavaju mladi poljoprivrednici, doprinosu kojim je utjecala na pozitivne promjene za mlade poljoprivrednike u okviru nove Zajedničke poljoprivredne politike, ali i potrebi za sve većim uključenjem žena kao nositeljica poljoprivrednih gospodarstava.

Pozdravljajući važnost održavanja Međuparlamentarne konferencije koja za cilj ima usmjeriti se na donošenje smjernica za buduću Zajedničku poljoprivrednu politiku (ZPP), najdugovječniju, najskuplju i najuspješniju politiku Europske unije od njenog osnutka, a ujedno i najveće korisnice proračunskih sredstava Unije (trećina proračuna – 365 milijardi EUR u razdoblju od 2021. do 2027.), zastupnica Petir osvrnula se na konstantne izazove koji se ZPP-om ne uspijevaju riješiti, a tiču se osiguranja pristojnih prihoda za poljoprivrednike i generacijsku obnovu. Naime, unatoč tome što ZPP osigurava sigurnost i kvalitetu hrane po prihvatljivim cijenama za 500 milijuna građana Europske unije, prihodi u poljoprivredi i dalje su među najnižima od svih gospodarskih sektora Unije te za njima značajno zaostaju. Tome dodatno u prilog idu i statistički pokazatelji sukladno kojima Republika Hrvatska, sukcesivno, od samog ulaska u Europsku uniju, 2013. godine, bilježi konstantni pad broja OPG-ova od 6000 na godišnjoj razini, a situacija na razini Europske unije je također slična.

 

Petir EPP

 

„Mlade poljoprivrednike najviše brine pristup poljoprivrednom zemljištu, financijama pod normalnim uvjetima kreditiranja, odnosi na tržištu te smanjivanje rizika poslovanja na koje samostalno ne mogu utjecati, a najviše se tiču nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom“, naglasila je Petir, dodavši kako se „nova generacija mladih poljoprivrednika želi dodatno educirati i osposobljavati, koristiti nove tehnike kako bi posao koji rade obavljali lakše te učinkovitije vodili gospodarstvo, doprinoseći boljoj kvaliteti proizvoda“.

Upravo kao hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu, a ujedno i hrvatska ambasadorica za izbor najboljeg mladog poljoprivrednika, Petir je u kontinuiranom dijalogu ne samo s hrvatskim, već i europskim mladim poljoprivrednicima, a na ovogodišnjem Europskom susretu mladih u Strasbourgu imala je priliku čuti njihove prijedloge i mišljenja kako bi mehanizmima koji joj stoje na raspolaganju unaprijedila njihov položaj, osobito tijekom novog programskog razdoblja ZPP-a kada bi mladim poljoprivrednicima moglo biti na raspolaganju manje novaca nego u prethodnom razdoblju zbog smanjenja ukupnog proračuna. Od 2007. do 2013. godine više od 126 000 mladih poljoprivrednika je dobilo financijsku pomoć za osnivanje gospodarstava u iznosu od 3,65 milijardi EUR, dok će u sadašnjem programskom razdoblju države članice potrošiti ukupno 2,6 milijardi EUR izravnim potporama mladim poljoprivrednicima te podržati gotovo 180 000 mladih poljoprivrednika s potporama za osnivanje gospodarstava, što ukazuje na to da su potrebe mladih veće, no novca na raspolaganju je manje. Slijedom navedenog, zastupnica Petir uvažila je stavove mladih poljoprivrednika te je s kolegama u Odboru za poljoprivredu putem uredbe Omnibus utjecala na izmjenu definicije mladog poljoprivrednika te druge financijske i provedbene odluke, uključujući omogućavanje sinergijske uporabe sredstava drugih linija financiranja poput InvestEU.

„Pozdravljam nastavak dodjele dodatne potpore za dohodak mladim poljoprivrednicima, no ponavljam i ističem potrebu boljeg razlikovanja potpora za pokretanje poslovanja od potpora za mlade poljoprivrednike, kao što sam to više puta svojim amandmanima na izvješća u Europskom parlamentu tražila. To je ne samo važno za mlade već i za one koji po prvi put pokreću svoje gospodarstvo. U ovom segmentu uvijek sam se zalagala da se potpora dohotku mladih ne vezuje uz vrijeme od osnivanja gospodarstva (sada 5 godina) već prema godinama života mladog poljoprivrednika – do navršene četrdesete godine života“, naglasila je zastupnica Petir, pozdravljajući i povećanje maksimalnog iznosa namijenjenog mladim poljoprivrednicima za osnivanje poljoprivrednog gospodarstva s 50 000 na 100 000 EUR.

Pored navedenog, zastupnica Petir je kao izvjestiteljica za Uredbu o strateškim planovima u Odboru za prava žena i ravnopravnost spolova u Europskom parlamentu istaknula kako je potrebno povećati broj žena nositeljica poljoprivrednih gospodarstava te potaknuti njihovo veće uključivanje u gospodarstvo ruralnih područja što bi trebalo ugraditi i u jedan od specifičnih ciljeva nove Zajedničke poljoprivredne politike, zaključivši da „niti jedna država članica nije iskoristila mogućnost posebnog potprograma za žene u postojećem zakonodavstvu Unije, stoga ako bi se veće uključivanje žena stavilo u posebne ciljeve s odgovarajućim indikatorima rezultata država članica, pomak bi bio vidljiv u prvim godinama primjene novog zakonodavstva“.

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.