Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

SMŽ

Obredom “krštenja mošta” tradicionalno proslavljeno Martinje

Popovačka Udruga Škrlet pretvorila mošt u mlado vino!

Popovačka Udruga Škrlet pretvorila mošt u mlado vino!

Obredom “krštenja vina” popovačka Udruga vinogradara i voćara Škrlet tradicionalno je obilježila još jedno Martinje. U Vinskom podrumu u Popovači uz članove su se okupili i brojni gosti. Po prvi puta ovoj je ceremoniji prisustvovao sisačko-moslavački župan sa svojim zamjenikom Romanom Rosavcem,  dok je u ime Grada Popovače sve prisutne srdačno pozdravio predsjednik Gradskog vijeća Ivica Keser.

 

5

6

 

Tradicionalne ceremonije i pučke veselice u čast sv. Martina, zaštitnik vinara i vinograda koji je pokopan 11. studenog 397. godine karakteristične su za naš kraj. Obred “krštenja vina” zapravo predstavlja pretvaranje mošta u mlado vino, a tradicionalno ga slave i moslavački vinari okupljeni u Udrugu Škrlet, koju je 1999.godine osnovala grupa zaljubljenika u vino moslavačkog kraja. Uz unapređenje i promoviranje autohtone sorte škrlet u županiji i van nje, ali i provođenja brojnih drugih aktivnosti, jedan od ciljeva je i obilježavanje prigodnih datuma, istaknuo je predsjednik te Udruge Igor Kovačević.

 

 

 

11

9

 

Kovačević nam otkriva više o značaju sv. Martina te o vinogradarskoj godini koja je na izmaku.

 

 

Svečani obred krštenja mladog vina članovi Udruge su po tradiciji izveli prema moslavačkim običajima prilagođenim „Križevačkim štatutima“. Vinski biskup oslobodio je mošt od svih nečistoća čime je i službeno pretvoren u vino. Za svaki oblik neprimjerenog ponašanja na ceremoniji neposlušni su kažnjeni ispijanjem vina ili vode, klečeći ispred vinskog biskupa.

 

7

8

4

2

10

 

Da je sve bilo iznimno zabavno i zanimljivo potvrdio nam je sisačko – moslavački župan Ivo Žinić koji je nazočio obredu.

 

 

Čestitao je potom župan vinarima i vinogradarima na svemu što čine kako se ovi običaji ne bi zaboravili.

 

 

3

13

 

Ceremoniji je nazočila i Vinska kraljica Sisačko – moslavačke županije Antonija Puškarić, a po njenom završetku  župan Žinić zajedno sa zamjenikom Romanom Rosavcem uveličao je proslavu Martinja popovačkoj Udruzi umirovljenika “Zlatna dob”.

 

15

14

16

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.