Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Iz policijske bilježnice

Obilježen Europski dan zaštite djece od seksualnog zlostavljanja i iskorištavanja

Odlukom Vijeća Europe određeno je da se 18. studenoga obilježi kao Europski dan zaštite djece od seksualnog zlostavljanja i seksualnog iskorištavanja, a primjenu Konvencije o borbi protiv seksualnog zlostavljanja i seksualnog iskorištavanja prati Ministarstvo pravosuđa.

Tako su policijski službenici Policijske uprave sisačko-moslavačke i policijski službenici iz šest policijskih postaja od 15. do 19. studenoga na svojim postajnim područjima na prigodan način obilježili ovaj dan. Aktivnosti su provedene s partnerima, a to su bili djelatnici nadležnih Centara za socijalnu skrb, predstavnica Građanske inicijative „Moj grad Sisak“ dr.sc. Dašom Poredoš Lavor, kao vanjska suradnica Policijske uprave sisačko-moslavačke, Osnovna škola Davorina Trstenjaka Hrvatska Kostajnica, Osnovna škola Gvozd, Osnovna škola Sunja, Osnovna škola Glina, Osnovna škola Dvor, I. Osnovna škola Petrinja i psiholog Savjetovališta za djecu, adolescente i obitelj Petrinja Armin Hadžić.

Prilagođeno edukativno predavanje održano je za oko 370 učenika od  5. do 8. razreda, koji su uz podjelu promotivnog materijala upoznati s važnošću uloge roditelja u prevenciji zlostavljanja djece, kao i nužnošću uspostavljanja kvalitetne komunikacije i nadzora djece u aktivnostima na društvenim mrežama.

Europski dan zaštite djece od seksualnog iskorištavanja i seksualnog zlostavljanja obilježava se u svim državama članicama Europske unije, a sve s ciljem podizanja svijesti o važnosti trajnog i usklađenog djelovanja tijela vlasti, stručnjaka, institucija i javnosti u zaštiti djece od svakog seksualnog nasilja.

 

Što je seksualno zlostavljanje?

Seksualno zlostavljanje je niz aktivnosti, od nasilnog i nenasilnog spolnog odnosa ili s njim izjednačene spolne radnje, neprimjerenog dodirivanja do udvaranja odrasle osobe, navođenja ili primoravanja djeteta da gleda filmove, časopise, slike i slične materijale s pornografskim sadržajima, samozadovoljavanja pred djetetom, pokazivanja genitalija djetetu, izlaganja djeteta da golo pozira odraslim osobama, sve do uhođenja djeteta kada se kupa ili presvlači.

Tako je Ministarstvo unutarnjih poslova 2013. godine pokrenulo aplikaciju za on-line prijavu seksualnog zlostavljanja i iskorištavanja djece pod nazivom Red Button. Aplikacija je namijenjena svima, ali je posebno prilagođena djeci i omogućuje prijavljivanje sadržaja na Internetu za koji se sumnja da je nezakonit i odnosi se na različite oblike iskorištavanja ili zlostavljanja djece.

Kako bi prevenirali ove pojave te pravodobno spriječili svaku mogućnost raznih oblika ugrožavanja  i zlostavljanja djece, pozivamo djelatnike odgojno-obrazovnih ustanova, zdravstvene i socijalne djelatnike te sve druge koji u svom radu dolaze u kontakt s djecom, kao i predstavnike medija, sve odgovorne i dobronamjerne građane, da se s punim povjerenjem obrate policiji i prijave sve sumnjive postupke i ponašanja pojedinaca prema djeci.

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.