Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Kutina

Dan grada Kutine

Na 762. godinu poznatoga pisanog spomena svog imena

Na 762. godinu poznatoga pisanog spomena svog imena

Kutina je danas, uz 762. godinu poznatoga pisanog spomena svog imena objavljena u Povelji kralja Bele IV. na današnji dan 1256., proslavila Dan grada svečanom sjednicom Gradskog vijeća koju su, svojim dolaskom, uveličali brojni uzvanici i gosti.

 

3

2

FB_IMG_1541868549994

 

“Suočeni s mnogim izazovima poput trenda iseljavanja te mnogim problemima u društvu iza nas je 14. Sjednica Gradskog vijeća na kojima smo na kojima smo donijeli mnoge odluke u korist našeg Grada i sugrađana.” –  otvorivši sjednicu istaknuo je uz čestitku predsjednik Gradskog vijeća Davor Kljakić.

 

 

FB_IMG_1541868566162

 

Okupljene je pozdravio i predsjednik Dječjeg Gradskog vijeća Gabrijel Grediček.

 

 

Gradonačelnik Zlatko Babić istaknuo je kako su zahvaljujući zajedničkom radu u posljednjih godinu dana uspjeli stabilizirati grad i potpuno se posvetiti razvoju.

 

 

Također, gradonačelnik Babić je naglasio kako je u planu izgradnja infrastrukture u industrijsko – logističkoj zoni, projekt Aglomeracije kojom je planirana izgradnja vodoopskrbne mreže i odvodnje vrijedna 380 milijuna kuna te izgradnja stambeno – poslovne zgrade na Trgu dr. Franje Tuđmana u kojoj bi se prioritetno stambeno zbrinuli hrvatski branitelji. Istaknuo je Babić i daljnja ulaganja u školstvo te u kapitalne projekte vrijedne 11 milijuna kuna. Izrazio je i zadovoljstvo što je kutinska Petrokemija dobila novo vodstvo poželivši im uspješno poslovanje na dobrobit tvrtke, grada, građana i čitave Hrvatske.

 

FB_IMG_1541880568930

 

U ime gostujućih gradova i općina obratio se gradonačelnik Grada Garešnice Josip Bilandžija.

 

 

Pozdravnim govorom obratili su se Yashu Minkov zamjenik gradonačelnika Dimitrovgrada, Jean Claude Dupont predsjednik društva Francusko-hrvatskog prijateljstva, te Zrinka Bulić pomoćnica ministra uprave koja nije krila sreću i ponos jer je i sama dijete ovoga Grada.

 

 

Zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir naglasila je kako Kutinu voli iz osobnih razloga, jer je to njezin rodni grad, no, voli ju i zato što se u njoj uvijek osjeća sklad i balans. Istaknula je Petir i kako se Europa danas suočava s brojnim izazovima za koja rješenja treba potražiti na svim razinama te da svatko, na onoj razini na kojoj je zadužen, mora donositi najbolje moguće odluke, poručivši vodstvu Kutine kako će u tome imati i njenu podršku.

 

 

45793343_667519293642277_4011272787564953600_n

 

Svečanoj sjednici nazočio je i ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat koji je poručio kako i Kutina i Hrvatska imaju budućnost.

 

 

„I sami poduzetnici i lokalna i područna samouprava su iznenađeni  nečim što smo čuvali kao adut u rukavu do zadnjeg dana, s još dva dokumenta koji će pratiti proračun, da bismo realnom poduzetničkom sektoru dali priliku da prodiše i adekvatno plati radnika, jedan su u nizu koraka koji mogu  otvoriti poslovno okruženje, a selekcijom i izborom investitora onakva radna mjesta zbog kakvih danas mladi ljudi odlaze iz Hrvatske“, kazao je ministar Horvat.

 

FB_IMG_1541868603745

 

Kao izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića na svečanoj sjednici je nazočila saborska zastupnica Željka Josić.

 

 

 

FB_IMG_1541880564993

 

Kao izaslanik predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i predsjednika Vlade Andreja Plenkovića sisačko-moslavački župan Ivo Žinić istaknuo je kako je Kutina najznačajniji industrijski grad u Sisačko-moslavačkoj županiji jer se na njegovom području nalaze industrijska postrojenja i tvrtke koje su iznimno bitni za gospodarski razvoj županije.

Župan Žinić naglasio je kako s Gradom Kutinom Sisačko-moslavačka županija ima dobru suradnju i brojne zajedničke projekte od kojih je posebno izdvojio izgradnju Doma umirovljenika i novi županijski projekt “Svijet škrleta” koji će omogućiti promociju, distribuciju i plasman vina ove autohtone moslavačke vinske sorte.

Također, župan je pozvao sve da zajednički rade na dobrobit svih građana.

 

 

 

FB_IMG_1541868646318

 

U povodu Dana grada dodijeljene su i nagrade Grada Kutine. Nagradu za životno djelo dobio je Đuro Butina, za dugogodišnje aktivno, neumorno i nesebično djelovanje na području kazališta, kulture i umjetnosti. Godišnja nagrada Grada Kutine za 2018. godinu dodjeljena je Matiji Sloupu za izuzetna sportska postignuća, osvajanje naslova državnog rekordera u bacanju kugle i svjetskog rekordera u bacanju diska na Otvorenom prvenstvu Hrvatske za osobe s invaliditetom i osvajanje zlatne medalje u bacanju kugle na Europskom paraatletskom prvenstvu u Berlinu kojim je pronio ime Grada Kutine širom Hrvatske i diljem svijeta.

 

FB_IMG_1541868575295

 

Glazbeni dio svečanosti upotpunili su nastupi učenika OGŠ Borisa Papandopule i nastup plesne grupe M18.

 

FB_IMG_1541868557042

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.