Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

SMŽ

200 godina suvremenog Lječilišta Topusko

Otvaranje 3. sveska Spomenice i Znanstveni skup “Na izvoru zdravlja”

Otvaranje 3. sveska Spomenice i Znanstveni skup "Na izvoru zdravlja"

Svečanom akademijom u Hotelu „Petrova gora“ u Topuskom u petak, 23. studenog započeo je  dvodnevni program obilježavanja 200 godina suvremenog Lječilišta Topusko, koji uključuje svečanu akademiju i znanstveni skup.

 

DSC_0029

 

Znanstveni skup pod nazivom „Na izvoru zdravlja“ tako je okupio renomirane stručnjake   brojnih područja  čime se obuhvatio široka paleta različitih tema. Ovaj je  skup prilika za utvrđivanje najnovijih znanstvenih i stručnih spoznaja o Lječilišta Topusko i samog mjesta u znanstveno-stručnom svjetlu.

 

DSC_0037 (1)

 

Sretan sam, a držim da je to i svatko od Vas, što danas ovdje skupa obilježavamo 200 godina suvremenog djelovanja Lječilišta Topusko, jednu od najvećih godišnjica vezanu uz zdravstveni turizam, a i za zdravstvo i turizam kao takve, u Hrvatskoj, pa i u Europi, rekao je ravnatelj Lječilišta Topusko i direktor Top Termi d.o.o. dr. Domagoj Mosler

 

 

Obilježavamo 200 godišnjicu suvremenog djelovanja Lječilišta, no, iako svjesni dimenzije te obljetnice, neskromno ćemo reći da se to odnosi tek na ovaj noviji dio povijesti razvoja Lječilišta, kraći u trajanju iako intenzivniji od onog koji je prethodio. Već sam spomenuo da je liječenje termalnom vodom u Topuskom počelo znatno ranije, kao i izgradnja Lječilišta u skromnijim uvjetima. Isprva je to bilo oko bistrih izvora u Spieglebadu nadogradnjom konstrukcija još iz rimskih vremena, kada su tu postojale terme, dodaje dr. Mosler ističući kako su ukupno 24 analize ove vode do sada potvrdile

 

 

Danas je Lječilište Topusko suvremeni centar za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju, koje učinkovito liječenje i usluge temelji na individualnom pristupu svakom korisniku primjenom spoja tradicionalnog korištenja termalne vode i peloida, te najsuvremenijih uređaja i metoda fizikalne medicine o čemu svjedoče brojni zadovoljni korisnici.

Turistički dio usluga Lječilište nudi u suradnji sa tvrtkom kćeri Top Terme, koje u svojoj ponudi sadrže bazene, smještajne kapacitete, barove i restorane, zabavno-rekreacijski centar, razne kozmetičke i wellnes usluge, sportske sadržaje, te bogatu gastronomsku ponudu.

Lječilište Topusko predstavlja uspjeh ne samo jedne generacije ljudi koji u njemu rade, već svih onih koji su tijekom vremena to činili. Ovdje smo došli, ne samo da bismo dali počast prošlosti i svemu onome što su brojni prethodnici radili kako bi se mogli ponositi našom poviješću, pa možda čak i našim nedavnim postignućima. I upravo želeći se zahvaliti svima koji su pomogli da se Lječilište očuva na svečanoj akademiji uručena su i priznanja. Posthumno priznanje za izniman doprinos ugledu i razvoju Lječilišta Topusko- Željku Nenadiću, za dugogodišnji savjestan i požrtvovan rad dr. Ahmedu  Samiru Abu Salehu, medicinskoj sestri u mirovini Ivanki Zimonja, voditeljici recepcije Mariji Ščrbak,višem fizioterapeutu u mirovini Jani Abramović i Ivanu Tonjcu, glavnom strojaru u Lječilištu i Top Termama Topusko.

 

 

DSC_0106

 

Na svečanoj akademiji uzvanicima su se obratili načelnik općine Topusko Ivica Kuzmić, koji je istaknuo značaj Lječilišta za cijeli ovaj kraj koji budućnost vidi upravo u razvoju zdravstvenog turizma.

 

DSC_0040 (1)

 

Obratili su se i pomoćnik ministra zdravstva dr. Mato Car, pomoćnik ministra turizma Robert Pende, direktor Udruge poslodavaca u zdravstvu dr. Dražen Jurković, rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof.dr.sc. Željko Tanjić.

 

DSC_0050

 

U ovoj prigodi sve je pozdravio i biskup sisački, mons. Vlado Košić

 

 

DSC_0052

 

Izaslanik predsjednika Vlade, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved istaknuo je , čestitavši svima ovu obljetnicu, kako je povijest o Topuskom puno zabilježila

 

 

DSC_0057

 

Izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora , saborska zastupnica dr. Željka Josić, između ostalog je istaknula kako je važno raditi na promociji zdravstvenog turizma na ovom području

 

 

DSC_0070

Ovo je izuzetan dan u novijoj povijesti Lječilišta Topuskog, rekao je , čestitajući obljetnicu, izaslanik predsjednice RH, sisačko-moslavački župan Ivo Žinić

 

 

Nije izostala ni zahvala današnjem timu koji vodi Lječilište i Top Terme u partnerstvu sa Sisačko-moslavačkom županijom

 

 

U sklopu programa svečane akademije potpisom izaslanika predsjednice, sisačko-moslavačkog župana Ive Žinića  otvoren je i treći svezak Spomenice Lječilišta u koju su se potpisali  brojni gosti i uzvanici , kao što su tijekom njene dvjestogodišnje povijesti   , učinile mnoge znamenite osobe, sve od njenog otvorenja 1818. godine kada je Topusko posjetio car Franjo II , što je označilo početak izgradnje suvremenog Lječilišta Topusko.

U holu hotela postavljena je i izložba radova pristiglih na natječaj za idejno rješenje umjetničkog obilježja termalnoj vodi i idejnog rješenja trga u Topuskom.

S pedesetak znanstvenih radova, četrdeset izlagača u dva dana će u Topuskom predstaviti mogućnosti Topuskog u razvoju zdravstvenog turizma, o Topuskom kroz povijest, od antike, srednjeg vijeka, pa sve do danas. Za sljedeću godinu predviđeno je izdavanje recenziranog zbornika radova sa ovogodišnjeg znanstvenog skupa „Na izvoru zdravlja“

 

DSC_0082

 

Svečanu akademiju uveličali su i prof. Tihana Herceg Ivšić,mezzosopran, prof. Tomislav Ivšić i KUD „Seljačka sloga“ Gređani, a izuzetna vizualna razglednica bili su vojnici povijesne postrojbe 1.i 2.banske krajiške pješačke pukovnije Društva Terra banalis, učenici Srednje škole Topusko i Udruga Dvorska lepeza.


 

 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.