Europski parlament, Sv. Ana

U Europskom parlamentu u Bruxellesu, 11. listopada, konferencijom u organizaciji hrvatske zastupnice Marijane Petir predstavljen je rad  Sv. Ane – Caritasova doma za žene i djecu – žrtve obiteljskoga nasilja u Rijeci čime je ujedno proslavljena i 25. obljetnica djelovanja toga Doma.

Marijana Petir rekla je kako se „Europska unija posljednjih nekoliko godina suočava s intenzivnim raspravama kako spriječiti i boriti se protiv nasilja nad ženama, kao i obiteljskog nasilja, no ogromno iskustvo tijekom 25 godina rada Sv. Ane mogao biti primjer dobre prakse svim državama članicama”, naglasila je Petir. Ona je također istaknula da „kada je u pitanju obiteljsko nasilje, ono se ne smije tolerirati, ono nema isprike ili opravdanja. Jedna žena ili jedno dijete žrtva nasilja je već previše”, naglasila je Petir.

 

Petir EPP

 

Slovačka zastupnica Anna Záborská, koja ujedno i predsjeda Intergrupom Europskoga parlamenta za obiteljske politike, supredsjedajući ovom konferencijom izrazila je veliko poštovanje  i zahvalnost prema ravnateljici sestri Suzani Samardžić zbog svega što čini vodeći Dom Sv. Ane i brinući se o žrtvama nasilja. „Prema procjenama Vijeća Europe jedna od pet žena u Europi žrtva je nasilja. Moramo se zauzimati više kako bismo pomogli žrtvama jer su često djeca žrtve obiteljskoga nasilja i sami skloni nasilju kasnije u životu. Kako bismo iskorijenili nasilje moramo početi s obrazovanjem pri čemu naša djeca moraju razumjeti i naučiti poštivati ljudsko dostojanstvo”, rekla je Anna Záborská.

Predsjednik Federacije katoličkih obiteljskih udruga u Europi (FAFCE) Antoine Renoard istaknuo je kako se FAFCE ne brine samo o katoličkim obiteljima, nego su pokret koji ima utemeljenje u kršćanskom nauku. Danas imaju dva zadatka, a to su širenje svoje mreže (dosad su prisutni u 16 država) te aktivnosti kojima bi osigurali da državne politike ne naštete obiteljima. Naglasio je i postojanje četiriju velikih kriza s kojima se moramo suočiti danas i pronaći prave odgovore – demografske, migrantske, krize nezaposlenosti te krize obrazovanja.

Ravnateljica doma s. Suzana Samardžić, članica Družbe sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog ukratko je predstavila djelovanje ustanove kazavši kako se Dom, osnovan tijekom rata, od 1993. godine brine o ženama i djeci s područja Republike Hrvatske, neovisno o njihovoj vjerskoj, nacionalnoj ili drugoj pripadnosti, a od 2001. prva su registrirana ustanova socijalne skrbi takve vrste u Hrvatskoj.

Tijekom ovih 25 godina, kroz Dom je prošlo preko 1700 osoba, od čega su dvije trećine djeca. S. Suzana Samardžić naglasila je kako žene i djeca imaju mogućnost boraviti u domu najdulje šest mjeseci, iznimno do godinu dana, a smještaj je moguć 24 sata dnevno na zahtjev centra za socijalnu skrb ili MUP-a. Psihosocijalni tretman žrtava obiteljskog nasilja provodi stručni tim; socijalna radnica, stručna radnica i psihologinja s ravnateljicom, a u ostale aktivnosti uključuju se i volonteri. Naglasila je kako u okviru Doma postoji i savjetovalište za žrtve obiteljskoga nasilja koje nisu smještene u domu kojima pružaju i materijalnu pomoć u obliku opreme za novorođenčad i djecu do treće godine života.  Osim toga, od 2015. provode Program psihosocijalnog tretmana počinitelja nasilja u obitelji u suradnji s Ministarstvom pravosuđa za klijente s Prekršajnih sudova s područja PGŽ koji nisu u vezi s korisnicama u stacionarnom smještaju. Taj se program dijelom financira od strane Ministarstva, a većinu troškova pokriva Riječka nadbiskupija.

Iznijela je i neke statističke podatke, primjerice da se 37 posto žena vratilo zlostavljačima, a 26 posto se osamostalilo dok se 30 posto njih snašlo kod roditelja ili rodbine. Posebno smatra važnim utjecaj duljine boravka u domu na kasniji život jer su se žene koje su dulje boravile, samo u manjem broju slučajeva vratile zlostavljačima.

U Europskom parlamentu proslavljena 25. obljetnica djelovanja Sv. Ane
5.00(1 glas)
Komentara(0)