Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

KULTURA

KUD “Lipa” Slavetić najuspješnija izvorna folklorna skupina na 25. Susretu

Sisku se predstavilo 600 folkloraša unutar 13 izvornih folklornih skupina

Sisku se predstavilo 600 folkloraša unutar 13 izvornih folklornih skupina

U sklopu drugog dijela 25. susreta hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina, ovom svečanom događaju održanom 27. listopada u Sisku  predstavilo se 600 folkloraša unutar 13 izvornih  folklornih skupina iz Hrvatske te gosti. Tajnik Hrvatskog sabora kulture Dražen Jelavić,

 

 

 

3

 

Valentina Dačnik, stručna suradnica za plesnu kulturu pri Hrvatskom saboru kulture, osvrnula se na organizacijski dio ovogodišnjeg Susreta.

 

 

Sisačko-moslavačka županija po drugi je puta domaćin Susretu hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina čija je tradicija održavanja duga četvrt stoljeća

 

 

Ovom svečanom događaju prisustvovali su sisačko-moslavački župan Ivo Žinić i predsjednica Županijske skupštine Ivanka Roksandić. O samoj manifestaciji i odnosu Sisačko-moslavačke županije prema kulturi više je rekao župan Žinić.

 

 

“Kao Županija uvijek se rado odazivamo ovakvim događajima. “

 

 

 

2

 

Ovaj Susret zvukom i slikom publici prenosi raznolikost bogate kulturne baštine. On afirmira specifične vrijednosti nacionalne kulture, ali i jednakovrijednog zavičajnog plesnog, glazbenog, jezičnog i običajnog izražavanja te vrijednosti svjetske kulturne baštine.

Sisačko-moslavačku županiju predstavio je KUD “Moslavec” iz Voloder, a o njihovom nastupu više je rekla Ankica Đurinec, dugogodišnja sakupljačica izvornih pjesama i plesova Moslavine

 

 

 

8

 

Stručno povjerenstvo u sastavu imalo je težak zadatak. Nakon gotovo 3 sata  programa, prof.Ivica Ivanković, viša kustosica Katarina Bušić te Tomislav Habulin, mag.mus, odlučili su kako je najuspješnija skupina u kategoriji izvornog folklora na 25.suretima hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina, KUD „Lipa“ iz Slavetića. Na drugom mjestu je KU „Linđo“ iz Ošlje-Stupa, a na trećem mjestu je KUD „Sveti Ivan Glavosijek“ iz Donjih Raštana.

 

7

 

Anita Starešinčić, predsjednica KUD-a “Lipa” Slavetić, pobjednika ovogodišnjeg Susreta, otkriva nam nešto više o društvu iz Jastrebarskog, predstavniku Zagrebačke županije.

 

 

 

5

 

Nalazimo se u Europskoj godini kulturne baštine. Europska unija nije bezrazložno ovoj godini dala tu važnost. Naime, kulturna baština ima univerzalnu vrijednost za nas kao pojedince, zajednice i društva. Važno ju je očuvati i prenijeti budućim generacijama.

Ova manifestacija divna je prilika kojom se građani mogu upoznati s kulturnom baštinom različitih krajeva Hrvatske. Također, kulturnu baštinu mogu gledati i kroz neke nove dimenzije te joj dati novo mjesto u njihovom životu.

Susret izvornih skupina svojevrstan je vjetar u leđa svim folklorašima koji su nastupili, jer upravo ovakvi kulturni događaji spoznaja su da je tradicija vrijedna poštovanja.

 

9

10

6

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.