Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Sisak

65 godina dobrovoljnog darivanja krvi u Hrvatskoj

Središnja svečanost održana u Sisku

Od kada je u „Željezari“ Sisak, 25.listopada 1953. godine, održana prva organizirana akcija dobrovoljnog darivanja krvi taj dan se u Republici Hrvatskoj obilježava kao Dan dobrovoljnih darivatelja krvi.

Samo u ovoj godini Gradsko društvo Crvenog križa Sisak organiziralo je 31 akciju , rekla je Željka Harčević iz GD CK Sisak

 

 

Akcijama se priključuje,uz redovite darivatelje, i novi, mladi darivatelji ove dragocjene tekućine, dodaje Harčević.

Za zasluge u organiziranju akcija tom su prilikom priznanja dodijeljena Hrvatskom zavodu za transfuzijsku medicinu i Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje.

Svečanosti, koja je bila popraćena i prigodnom akcijom darivanja krvi, bili su nazočni i veterani darivanja.

Drago Križe (91) bio je jedan od organizatora, ali sudionik prve akcije u Željezari. Osobno je krv dao više od stotinu puta. Prisjetio se kako su u vrijeme prve akcije, u Željezari, gdje je radio, zbog slabe zaštite na radu bile česte ozljede radnika. To je bio povod da se razmišlja o organiziranoj prvoj akciji.

.

 

 

Na svečanosti je pozdravljen i sisački rekorder darivanja, Miroslav Miđimorec (78), koji je krv darivao 146 puta.

 

 

Na svečanoj sjednici Skupštine Gradske organizacije Crvenog križa, tradicionalno su nagrađeni jubilarni darivatelji. Za 125 puta darivanu krv priznanja su primili Karlo Hodak, Albin Matijašević i Stjepan Nemčić, za 75 darivanja nagrađeno je šest darivatelja, a za 50 darivanja njih 15.

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.