Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

Zastupnici Petir dodijeljeno najviše svjetsko makedonsko priznanje „Makedonski senator“

Uz plaketu zastupnica je primila i dvije zahvalnice!

Uz plaketu zastupnica je primila i dvije zahvalnice!

Svjetski makedonski kongres, prva i najstarija makedonska međunarodna nevladina organizacija koja djeluje kao neformalni svjetski sabor Makedonaca širom svijeta, dodijelio je jučer u Skopju zastupnici Marijani Petir počasnu nagradu „Makedonski senator“.

Predsjednik Svjetskog makedonskog kongresa Todor Petrov, koji je zastupnici Petir dodijelio ovo najviše makedonsko priznanje u svijetu za život i djelo Makedonaca i prijatelja Makedonije te makedonskog naroda istaknuo je: „Zastupnica Marijana Petir svojim se radom i zalaganjem dokazala kao pravi i iskreni prijatelj Makedonije i Makedonaca. Stoga Svjetski makedonski kongres dodjeljuje počasnu titulu ‘Makedonski senator’ kao izraz zahvalnosti za život i rad gospođe Marijane Petir“.

 

Petir EPP

 

Zastupnici Petir ovo je druga nagrada koju je ove godine primila kao europarlamentarka za svoje nesebično zalaganje te snažnu podršku koju pruža Makedoniji tijekom cijelog svog mandata. Naime, početkom godine u Washingtonu joj je dodijeljena i Nagrada makedonskog prijateljstva od strane Ujedinjene makedonske dijaspore.

Izrazivši zahvalnost i počašćenost na dodijeljenom priznanju zastupnica Petir naglasila je da ovo priznanje za nju predstavlja vrijedan znak prijateljstva makedonskog naroda dodajući pritom: „To nije samo priznanje meni, to je priznanje našeg međusobnog razumijevanja i potpore i želim ga posvetiti svima onima koji vole Makedoniju i to pokazuju svojim djelima“.

Pored navedenog, zastupnica se osvrnula i na situaciju oko pristupanja Makedonije Europskoj uniji koja, unatoč tome što je već odavno spremna za otvaranje pregovora, još uvijek čeka početak istih te je istaknula: „Europski put ne bi smio ovisiti o „dobroj volji“ susjeda, dok bilateralna pitanja ne bi smjela imati prioritet pred euroatlantskim integracijama. Za mene je Makedonija dio europske obitelji i zaslužuje i formalno postati članica Europske unije, ali to se treba realizirati bez ucjena, pritisaka i nerealnih prepreka. Makedonija treba Europsku uniju baš kao što i Europska unija treba Makedoniju“.

Uz plaketu „Makedonski senator“ koju joj je dodijelio Svjetski makedonski kongres, zastupnica Petir u Skopju je primila i dvije zahvalnice – jednu od makedonske organizacije mladih „Mladi za Makedoniju“ te jednu od organizacije „Makedonski manifest“.

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.