Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Iz policijske bilježnice

Pustošenje šuma na području Gvozda

Policijski službenici Policijske uprave sisačko-moslavačke su zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela pustošenje šuma, krađa i zlouporaba položaja i ovlasti dovršili kriminalističko istraživanje nad dvojicom hrvatskih državljana u dobi od 46 i 59 godina te 34-godišnjim državljaninom Mađarske.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđena je sumnja da je mađarski državljanin od početka rujna do 20. listopada 2017. godine u mjestu Dugo Selo Lasinjsko, na području Gvozda, počinio kazneno djelo pustošenje šuma i to na poticaj 59-godišnjeg hrvatskog državljanina, koji je prethodno od četiri državljana Srbije kupio pa mađarskom državljaninu prodao šumu u kojoj je kazneno djelo počinjeno. Naime, osumnjičeni državljanin Mađarske je s djelatnicima svog poduzeća i mehanizacijom pored doznačenih 160 stabala posjekao svu drvnu masu, odnosno 917 stabala hrasta, bukve i graba, počinivši štetu od 217.172 kune.

Daljnjim istraživanjem je utvrđeno da je osumnjičeni 46-godišnjak, kao zaposlenik nadležne šumarije, od 12. do 20. listopada 2017. godine, također na poticanje i u dogovoru s osumnjičenim 59-godišnjakom, izdao ukupno 17 popratnica za drvo, unoseći u njih neistinite podatke o količini izvezene drvene mase, čime je mađarskom državljaninu omogućio izvoženje iz šume puno veće drvne mase od doznačene te mu omogućio stjecanje nepripadajuće materijalne koristi od najmanje 50.000 kuna. Na taj je način 46-godišnjak počinio kazneno djelo zlouporaba položaja i ovlasti.

Istraživanjem je također utvrđeno da je 34-godišnji mađarski državljanin, ponovno na poticaj 59-godišnjaka, sredinom listopada 2017. godine u susjednoj šumi na istoj lokaciji počinio i krađu drva tako što je posjekao 109 stabala hrasta, graba i bukve, od kojih je većinu ostavio na mjestu sječe, a manji dio odvezao. Ovom krađom počinjena je materijalna šteta od 26.197 kuna.

Nakon dovršenih kriminalističkih istraživanja protiv svih osumnjičenih će Općinskom državnom odvjetništvu u Sisku biti podnesena kaznena prijava, i to protiv 34-godišnjeg mađarskog državljanina zbog pustošenja šuma i krađe, protiv 46-godišnjeg zaposlenika šumarije zbog zlouporabe položaja i ovlasti, a protiv 59-godišnjaka zbog poticanja na počinjenje ovih kaznenih djela.

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.