Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Preminuo novinar, diplomat i komentator Aleksandar Milošević

Posljednji ispraćaj u petak, 7. rujna u 14 sati na Gradskom groblju Viktorovac u Sisku

Aleksandar Milošević, novinar, diplomat, komentator preminuo je u 76. godini života.

Rođen je 9. listopada u Zagrebu, a osnovnu i srednju školu pohađao je u Slavonskoj Požegi. Studirao je na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Prve novinarske radove objavio je u srednjoškolskom časopisu Mi mladi u Požegi.Za vrijeme studija piše u Studentskom listu i časopisu 15 dana. Nakon povratka u Požegu  surađuje u Požeškom listu, istovremeno je i dopisnik Večernjeg lista i Radio Osijeka iz Požege i Našica.

U proljeće 1971. godine vraća se u Zagreb, u redakciju mjesečnika Potrošački informator, a nakon šest mjeseci prelazi u redakciju Vjesnika na mjesto pomoćnika šefa dnevne redakcije. Poslije četiri godine prelazi u tjednik Arena gdje ostaje narednih 11 godina. Tu radi kao reporter, komentator, urednik rubrike, pomoćnik glavnog urednika, dopisnik iz inozemstva.

Tri se godine javlja iz Bejruta i Damaska izvještavajući o dramatičnim zbivanjima na Bliskom istoku. Kao posebni izvjestitelj Arene, kasnije i Vjesnika javljao se iz 47 zemalja svijeta.

Po povratku iz Bejruta stalno se nastanjuje u Sisku  i radi kao voditelj Vjesnikovog informativno-poslovnog centra. Počinje surađivati u programu Radio Quirinusa s tjednom emisijom o vanjskopolitičkim zbivanjima  „Međunarodni poučak Aleksandra  Miloševića“.

Godine 2000. odlazi u Makedoniju kao veleposlanik RH u Republici Makedoniji. Nakon petogodišnjeg diplomatskog mandata vraća se u Vjesnik na radno mjesto vanjskopolitičkog komentatora. U mirovini je od 2007. godine, ali nastavlja suradnju s Radio Quirinusom do kraja 2012. godine.

Tijekom 35 godina rada objavio je razgovore s nizom osoba iz političkog, znanstvenog, umjetničkog i sportskog života.

Uz ostale ntervjuirao je senegalskog predsjednika Leopolda Sedara Sengora, akademike Matka Peića i Petra Guberinu, generala Janka Bobetka, izraelskog ministra vanjskih poslova Ariela Sharona, lovca na nacističke zločince Simona Wiesenthala, monegoškog vladara princa Reniera Grimaldija, glumicu Catherine Deneuve, palestinske lidere Abu Iyada i Abu Jihada i brojne druge.

Govorio je francuski, engleski i makedonski jezik, a služio se talijanskim i španjolskim jezikom.

U Domovinskom ratu, kao dragovoljac, radi u redakciji Hrvatskog bojovnika, potom sa skupinom dragovoljaca odlazi u Mostar i pridružuje se 3. mostarskoj bojni. Po povratku iz Mostara nastavlja svoj profesionalni rad.

Bio je član Hrvatskog novinarskog društva – ogranka SMŽ, te dobitnik brojnih priznanja struke za dugogodišnji novinarski rad.

Posljednji ispraćaj kolege Aleksandra Miloševića bit će u petak, 7. rujna u 14 sati na Gradskom groblju Viktorovac u Sisku.


 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.