Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

“Podijeli se! Pokreni se!”

Europski tjedan mobilnosti od 16. do 22. rujna

Europski tjedan mobilnosti od 16. do 22. rujna

U organizaciji Europske komisije i nekoliko europskih organizacija od 2002. godine kontinuirano se godišnje u razdoblju od 16. do 22.rujna obilježava Europski tjedan mobilnosti.

 

P1220933

 

Tradicionalno, šest Udruga iz Siska i Petrinje,koje imaju potpisan Sporazum o međusobnoj suradnji organiziraju obilježavanje Europskog tjedna mobilnosti na području Sisačko-moslavačke županije.

 

P1220929

 

Tako u organizaciji Dijabetičkog Društva Grada Siska, Udruge slijepih SMŽ-Sisak, Udruge invalida rada grada Siska, Udruge za terapijsko i rekreacijsko jahanje KAS, Građanske inicijative “Moj grad Sisak” i Udruge osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije održat će se u navedenom razdoblju niz rekreativnih, promotivnih preventivnih i edukacijskih akcija s ciljem skretanja pažnje javnosti i da osobe s različitim stupnjem invaliditeta i bolesti imaju zajamčeno pravo na mobilnost i samostalnost u kretanju unutar zajednice u kojoj žive.

 

P1220928

 

U obilježavanje ovoga tjedna svake se godine uključuje i Udruga invalida rada grada Siska, pa su tako danas, članovi ove udruge , najmlađe Siščane, polaznike DV Sisak Stari, objekta Bubamara upoznali s Nordijskim hodanjem. Predsjednica Udruge Branka Pažur

 

 

Aktivnosti ovoga tjedna nastavljaju se sutra u Petrinji  kada će biti održana preventivno-edukativna akcija u suradnji s prometnom policijom u Gradu Petrinji.

 

P1220940

 

Koristimo „Europski tjedan mobilnosti kako“ bi ukazali da su stanovanje, mobilnost i pristupačnost, osnovni su preduvjeti za provođenje svih aktivnosti samostalnog življenja osoba s invaliditetom i njihovog uključivanja u zajednicu, poručuju iz Udruga .

Cilj svih akcija tijekom Europskog tjedna mobilnosti je skrenuti pažnju na osobe s invaliditetom koje imaju pravo ravnopravno sudjelovati u javnom životu te da na njih cjelokupna zajednica treba obratiti pozornost kao na ravnopravne sudionike u prometu, ali i na pristupačnost i prilagodbu ustanova, uslužnih  djelatnosti, drugihjavnih objekata  te svakako na prilagođenost  u prometu i veći broj parkirališnih mjesta.

 

P1220930

 

Želimo osvijestiti društvo o svim preprekama na koje osobe s invaliditetom svakodnevno nailaze i poticanje svih dionika na zdraviji život, kretanje, korištenje alternativnih vrsta prijevoza te suradnju kako bismo zajedničkim naporima otklonili sve barijere.. Neostvarivanje pristupačnosti je povreda ustavnog prava na jednakost, a također predstavlja i diskriminaciju osoba s invaliditetom u odnosu na druge.

Europski tjedan mobilnosti ove se godine obilježava pod motom  „Podijeli se, pokreni se! “ (eng. MixandMove) čime se potiče istraživanje različitih opcija organiziranja našeg putovanja i razmišljanje koji način najbolje odgovara za dolazak do željene destinacije. Uključivanjem koncepta multimodalnosti i uvođenjem nekih održivih metoda prijevoza u naše putovanje, ne samo da možemo imati pozitivan utjecaj na okoliš, već i dodatno uštedjeti novac.

 

P1220928


 

 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.