Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

Biciklijadom obilježili Hrvatski olimpijski dan

Sudjelovalo više od 40 učenika

Sudjelovalo više od 40 učenika

Industrijsko-obrtnička škola Sisak godinama  obilježava Hrvatski olimpijski dan  (HOD),posvećen datumu utemeljenja Hrvatskog olimpijskog odbora, 10. rujna 1991.g. Danas je to općeprihvaćena manifestacija koja promiče važnost bavljenja sportskom aktivnošću, olimpijska načela izvrsnosti u svakom području, razumijevanje, mir i solidarnost među ljudima kao sastavnice olimpijskog djelovanja. Tradicionalnu manifestaciju olimpizma , ove su godine zajedno obilježile dvije škole: Industrijsko-obrtnička škola i Osnovna škola “Braća Bobetko” Sisak. Rezultat je to dobre suradnje Školskih sportskih društava obiju  škola uz suorganizaciju Školske knjižnice Industrijsko-obrtničke škole Sisak i Postaje prometne policije Sisak.

Tema programa obilježavanja bila je biciklizam. Gosti u kratkom programu u Sportskoj dvorani Brezovica Sisak bili su  članovi  Biciklističkog kluba Roda Sisak, koji su predstavili aktivnosti i ciljeve Kluba uz poziv  učenicima da se aktivno bave sportom ali i učlane u Klub. Biciklističku ekipu Kraljevi Sisak predstavio je Fran Jerkić, učenik 4. r. Tehničke škole Sisak. Ekipa najmlađa po godinama ali vrlo aktivna s mnogo prijeđenih kilometara na biciklu po cijeloj Hrvatskoj i šire. Sudionici biciklijade čijei je start bio u ulici Marijana Celjaka 2. ispred Škole, a cilj u Topolovcu kod prva servisna stanica za bicikle  gdje su stavljene i klupe čime je ta lokacija postala malo odmorište za bicikliste. Stup za svoj rad koristi sunčevu energiju te se na njemu mogu napumpati gume i puniti mobiteli. Kada padne noć, stup daje svjetlo pod kojim možete servisirati bicikl ako se nađete u blizini u kasnijim noćnim satima. Servisna stanica sadrži i spremnik s osnovnim alatom za brzi popravak bicikla.

 

20180910_134407

Sudionicima biciklijade koja se odvijala pod motom: “Bicikl vozi svome zdravlju i okolišu pomozi”. učenicima , nastavnicima i gostima , obratio se i nekoliko, osnovnih uputa o ponašanju na biciklu u prometu, dao je predstavnik Postaje prometne policije Sisak, Mario Tkalčić. Pratnju policijskog vozila biciklijada je imala cijelom rutom  kao i vješto koordiniranje tijekom vožnje člana Kraljeva .

U sjeni drveća u Parku grofova  Erdodyija i Keglevića Topolovac (spomenik kulture od 1963.g.) nakon bicikliranja od 9 km, sudionici  su kratko predahnuli i saslušali “kritike” predstavnika Postaje prometne policije Sisak, o greškama koje su činili tijekom vožnje biciklom na vrlo prometnoj cesti.

S nekoliko svojih zanimljivih i lijepih stihova sudionike biciklijade obradovao je sisački pjesnik, SinišaMatasović, a čitanje na temu biciklizma uljepšali su i sudionici projekta poticanja čitanja iz užitka naglas – Tulum s(l)ova.

Prva školska biciklijada  u kojoj je sudjelovalo više od 40 učenika i nekoliko nastavnika i gosti bila je uspješna a njome su učenici i nastavnici ovih dviju sisačkih škola u Sisak/Capragu, pozvali sve na hodanje, trčanje, kretanje i njegovanje zdravih stilova života. Temom , željelo se naglasiti ,kako biciklizam osim što je jedan od najstandardniji sportova Olimpijskih igara (na programu modrenih Olimpijskih igara je od 1896.g.) je sportska aktivnost  koja u gradu Sisku ima dugu tradiciju (“Prvo hrvatsko družtvo biciklista” odjel u Sisku 1887.g.) te kako je Sisak  sve više bike friendly grad. Inicijativu za organiziranje prve školske biciklijade   i velik trud ,dali su  nastavnici tjelesne i zdravstvene kulture u obje škole, dr. sc. Ivan Vrbik (IOŠ), profesor mentor i Emir Trklja (OŠ “Braća Bobetko”) Sisak.

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.