DSC05174

Jutros je iz Volodera pod sloganom „Tradicija prošlosti potreba budućnosti“, a pod pokroviteljstvom Grada Popovače započeo petodnevni u nizu poslije Domovinskog rata 22. najduži hrvatski maraton konja. Sedam jahača članova Udruge arapskih konja Moslavine, organizatora maratona pod vodstvom Željka Pettersa projahat će dijelom Sisačko-moslavačke županije posebno zahtjevnoj Zrinskoj gori, oslobođenoj u Oluji.

KONJANICI_1

 

Naći će se u Hrvatskom Čuntiću napadnutom u prvim danima Domovinskoga rata. Neće zaobići ni srednjovjekovne utvrde Zrin i Gvozdansko u projektu „Tragom hrvatske žrtve i velejunaštva“ kojega je osmislio Ogranak Matice hrvatske u Kutini. Prije 440 godina okovani ledom braneći utvrdu Gvozdansko, a što ide u red svjetski poznate obrane ne pomišljajući na nikakve uvjete predaje do velejunaštva, hrvatski branitelji pružali su otpor do posljednjeg. Učinio je to rođen prije 590 godina u Zrinu u poznatoj Sigetskoj bitci i slavni Nikola Šubić Zrinski.

Žalosna obljetnica uz Zrin vezana je za komunistički zločin prije 75 godina kada je 1943. godine iz tog mjesta protjerano hrvatsko stanovništvo. Poslije Drugog svjetskog rata ostalo je bez prava povratka na vlastita ognjišta sve do osamostaljenja neovisne Hrvatske 1990. godine. Emotivno na to je čitajući stihove „Zrinska“ Nikole Kristića posjetio sjećajući se prognanih u svom slavonskom selu Drenju 85-godišnji Antun Bračevac. U Glini će biti odan spomen banu Jelačiću koji je do te časti bio pukovnik u tom gradu, a u Petrinji uz spomenik Stjepanu Radiću na 90. obljetnicu njegove smrti poslije krvoprolića u beogradskom parlamentu.

 

KONJANICI_2

Odvažne konjanike ispratili su predsjednik Gradskog vijeća Popovače Ivica Keser, a u ime župana sisačko-moslavačkog Ive Žinića i županijske Udruge veterana i dragovoljaca Domovinskog rata njezin predsjednik Stjepan Hrastnik. Glazbeno ih je ispratio mjesni KUD.

 

KONJANICI_4

 

Započeo 22. konjički maraton
0.00(0 glasova)
Komentara(0)