Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Novska

Radovi u župnoj crkvi sv. Luke Evanđeliste

Sveobuhvatni poslovi potrajati će nekoliko godina

Sveobuhvatni poslovi potrajati će nekoliko godina

U tijeku su sveobuhvatni  unutarnji radovi u župnoj crkvi sv. Luke Evanđeliste u Novskoj. Radi starosti i nekadašnjeg načina gradnje, crkva koja je građena sredinom 18 stoljeća,  zahtijeva cjelovitu obnovu i rekonstrukciju.

2

4

 

Nakon dosada izvedenih radova  na zaštiti ovog crkvenog objekta i za Novsku vrijedne spomeničke baštine,  postavljanjem križa i pozlaćene kugle jabuke na nosač kape zvonika, poslova na vanjskom dijelu crkve i obnove krovišta, na red su došli radovi u samoj crkvi.

Prema riječima župnika  Milana Vidakovića, važno je načiniti temeljitu zaštitu zidova od vlage, pa će svi radovi potrajati nekoliko godina. Svi oltari, postaje Križnog puta, ispovjedaonice, krstionica i ostali inventar crkve su pažljivo rastavljeni, zaštićeni i spremljeni.

 

5

6

Uz nadgledanje stručnjaka konzervatora, Ministarstva kulture, Državne uprave za zaštitu kulturne baštine, Konzervatorskog odjela u Sisku, rastavljani su oltari, oltar sv. Ante, bočni oltari, sv. Ivana Nepomuka i Navještenja Marijinog, ispovjedaonice, krstionica i postaje Križnog puta.

 

Marija Reberski, voditeljica radova rekla je nešto više o daljnjem postupku restauracije,

 

 

 

Žbuka na unutar crkve skida se do određene visine, a podižu se i slojevi podova do izvornog popločenja crkve, ističe između ostalog župnik Vidaković

 

 

 

Kao što je najavljeno, do završetka radova mise će se služiti u Pastoralnom centru Župe sv. Luke Evanđeliste.

 

7

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.