Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

Održana 10. plovidba niz rijeku Kupu

Plovidbom obilježena i 40 . obljetnica Esperantskog društva Sisak

Plovidbom obilježena i 40 . obljetnica Esperantskog društva Sisak

Esperantsko društvo Sisak je i ove godine organiziralo plovidbu niz rijeku Kupu, od Karlovca do
Siska, od 31.07. do 05. 08. 2018. Ovogodišnja, jubilarna, 10. plovidba niz rijeku Kupu je organizirana kao i do sad, povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja.

 

5

 

Također plovidbom podsjećaju na tzv. “Žitni put”, povijesni riječni put koji svoj vrhunac doseže u 18. i 19. stoljeću, kada se Savom i Kupom dopremalo žito, hrastovina, duhan, koža, med i drugo iz Slavonije, preko Siska, do Karlovca, tamo pretovaralo na kola i vozilo prema moru, a u unutrašnjost Hrvatske se dopremalo maslinovo ulje, sol, riba i drugo.

Ovom jubilarnom plovidbom obilježena je i 40 . obljetnica osnivanja Esperantskog društva Sisak (17.11.1978. – 17.11.2018.), a promoviran je i  međunarodni jezik esperanto. Na startu plovidbi je sudjelovalo 5 sudionika u dva čamca sa vanbrodskim motorima. Nataša Dorosulić i Srećko Radulović iz Siska, Siniša Sremić i Renata Gjafo iz Petrinje i Roberto Maglica iz Zagreba. Plovidba se odvijala u 5 dionica.

 

1

 

U Brestu Pokupskom su zajedno sa predstavnicima drugih udruga, i Grada Petrinje, prisustvovali misi zadušnici u kapeli Svete Barbare, te na spomeniku poginulim braniteljima i civilima zapalili svijeće.

 

4

 

U Mošćenici, na desnoj obali Kupe, na lijepo uređenoj zelenoj površini, sa pripadajućim objektima, su se družili s mještanima, jer je njihova udruga “Kupa”, organizirala lokalnu proslavu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja.

U nedjelju, 05.08.2018., u 17,00 sati, su proplovili kraj Kupališta Zibel te nastavili ploviti do Starog mosta u Sisku, gdje je u 17,45 minuta završila 10. jubilarna plovidba niz rijeku Kupu.

 

2

 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.