Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

23 godine od veličanstvene “Oluje”

Prvog dana operacije oslobođeni Uštica, Višnjica i Tanac…

Prvog dana operacije oslobođeni Uštica, Višnjica i Tanac...

Operacijom „Oluja“ prije dvadeset tri godine, Hrvatska vojska i policija, oslobodili su preostala okupirana područja Republike Hrvatske. Topnička priprema u 5 sati 4. kolovoza 1995. godine, označila je početak vojne operacije koja će nekoliko dana kasnije završiti veličanstvenom pobjedom.

 

OLUJA_02

 

Na 700 kilometara  linije bojišnice pokrenule su se hrvatske snage u konačno oslobađanje okupiranih sela i gradova. U vojnim zadaćama  sudjelovali su i pripadnici 125. domobranske pukovnije Novska. Postrojba je od svojeg ustroja i početka rata 1991. godine, sudjelovala u obrani i oslobađanju, novljanskog i jasenovačkog područja,  nakon sjajne pobjede u  „Bljesku“ početkom svibnja 1995. godine, pripadnici 125. d.p. Novska, bili su spremni  i za Oluju.

 

OLUJA_07

 

Prvog dana, pod zapovijedanjem Željka Perinovića i svih zapovjednika bojni, oslobodili su   Ušticu, Višnjicu i Tanac, a drugi dan akcije Hrvatsku Dubicu.

 

OLUJA_01

 

Složenim desantom čamcima su prešli rijeku Savu na više mjesta, kao i pješačkim prelaskom preko ranije miniranog i oštećenog željezničkog mosta.

 

OLUJA_06

 

Forsiranje rijeke smatra se jednim od najsloženijih vojnih manevara no 125. D.p. Novska, usprkos snažnom neprijateljskom otporu, granatiranjima i bliskih pješačkih borbi, bila je nezaustavljiva.

Ulaskom u  Hrvatsku Dubicu,  prvo oslobođeno općinsko središte u Oluji,  postrojba  izbija na  državnu granicu sa susjednom  Bosnom i Hercegovinom.

 

OLUJA_13

 

U cijeloj Hrvatskoj „Oluja“ se slavi kao  Dan pobjede,  Dan Domovinske zahvalnosti  i Dan hrvatskih branitelja,  uz mise za poginule, paljenje svijeća i polaganje vijenaca kod spomenika poginulim braniteljima u Domovinskom ratu, a središnja svečanost održati će se u kraljevskom gradu Kninu.

 

Foto: Željko Gašparović


 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.