Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

SMŽ

Župan primio studijsku grupu iz Ukrajine

Hrvatsko iskustvo za ukrajinske prijatelje

Hrvatsko iskustvo za ukrajinske prijatelje

Župan Ivo Žinić, uz kojega su bili njegov zamjenik Roman Rosavec i predsjednica Županijske skupštine Ivanka Roksandić, primio je u Velikom kabinetu sjedišta županije, studijsku grupu iz Ukrajine, predvođenu ministrom za pitanja privremeno okupiranih teritorija Ukrajine Vadimom Černišom.

 

1

 

Studijska grupa iz Ukrajine boravi u Hrvatskoj s ciljem proučavanja hrvatskih iskustava mirne reintegracije i procesa uspostave povjerenja među stanovništvom nekadašnjih okupiranih područja.

Sisačko-moslavački župan zaželio je gostima dobrodošlicu istaknuvši kako dobro poznaje prilike u Ukrajini,

 

 

Černiš je izrazio zadovoljstvo što je u posjeti našoj Županiji. „Ja sam ovdje predstavnik državne Vlade, državnih vlasti i ustvari razumijem da zadatak Vlade je smišljati strategiju, ali oni koji sve to izvode su lokalne samouprave, ljudi na terenu i vlasti na terenu. Nama je jako važno vidjeti i osjetiti ono s čime se suočavalo lokalno stanovništvo, porazgovarati i komunicirati s ljudima koji su svakodnevno bili u dodiru s ljudima oko rješavanja ovih svih problema“.

Černiš je također izrazio zahvalnost što je hrvatski premijer Andrej Plenković predložio inicijativu da Ukrajina i Hrvatska razmjene iskustva  po pitanju mirne reintegracije. „Za mene osobno bilo bi vrlo važno čuti kako ste smogli i preći od ratne situacije, ratne komponente do običnog mirnog života. Je li to riješeno ili još uvijek osjećate da treba nešto dalje napraviti. Bili bi zahvalni ako vi možete još više nadopuniti i nešto dodati o tome kakva su točno bila iskustva, ne samo pozitivna nego i negativna jer bi htjeli izbjeći greške koje ste imali i da naš put prema mirnom životu bude lakši“, istaknuo je Černiš koji je također predložio da se održi sastanak po ovom pitanju ne samo na državnoj razini, nego i na lokalnim razinama.

 

3

 

Pomoćnik ministra Oleksander Levščenko je istaknuo kako je o povijesti naše županije sve sudionike ove studijske grupe upoznao na putu do Siska. „Ja kao povjesničar rekao sam nešto o Sisku, starom rimskom gradu, spomenuo sam našu prijateljsku povezanost, po slavenskoj liniji mi smo isti narod. Naravno, ova vaša utakmica, imate već 45 milijuna Hrvata koji će za vas navijati u ovoj utakmici, ovih 45 milijuna će stvoriti sinergiju za buduću još jednu pobjedu“.

Ukrajinska delegacija osim Siska i Sisačko-moslavačke županije, posjetit će i Vukovar, Osijek te Lipik.

 

4

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.