Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

SMŽ

Tradicionalne manifestacije u povodu Dana općine Sunja

XXIV. Državna konjogojska izložba, XIII. Sajam zadrugarstva, obrtništva i turizma i IV. Stočni sajam

XXIV. Državna konjogojska izložba, XIII. Sajam zadrugarstva, obrtništva i turizma i IV. Stočni sajam

U Sunji je u subotu, 21. srpnja održana  XXIV. državne izložbe konja „Hrvatski posavac“ i „Hrvatski hladnokrvnjak“  XIII. sajma zadrugarstva, obrtništva i turizma i IV. Stočarska izložba . Manifestacije, koje su održane pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede i Sisačko-moslavačke županije, otvorio je ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar.

 

ŠTROMAR

 

Svečana povorka zaprega  od sjedišta Općine do prostora održavanja izložbe (prostor sajmišta) bila je uvod u ovu sve bogatiju manifestaciju, koja se tradicionalno održava u povodu obilježavanja Dana općine Sunja.

 

konjogojska00012

 

Uz predstavljanje autohtonih pasmina hrvatskog posavca i hrvatskog hladnokrvnjaka , manifestacija  promovira kulturnu, povijesnu i nacionalnu baštinu i turizam.

 

Still0721_00000

 

O značaju manifestacije govori i pokroviteljstvo Sisačko-moslavačke županije i Ministarstva poljoprivrede istaknuo je općinski načelnik Grga Dragičević

 

 

Sisačko-moslavačka županija jedan je od organizatora, ali i pokrovitelja manifestacije, čijem je otvorenju nazočila presjednica Županijske skupštine Ivanka Roksandić.

 

konjogojska00008

 

Hrvatski posavac i hrvatski hladnokrvnjak su dio kulturne baštine sisačke, hrvatske Posavine i zato smo svake godine pokrovitelji ove manifestacije. Želimo da se ona proširi i sačuva rekla je u Sunji predsjednica Županijske skupštine Ivanka Roksandić

 

 

Sisačko-moslavačka županije u proteklih desetak godina je izdvojila 1.200.000 kn za poticaje koje dodjeljuje našim uzgajivačima kako bismo im pomogli da očuvaju ovu pasminu podsjetila je Roksandić.

 

Still0721_00010

 

Podsjetio je na ovo i državni tajnik u Minsitarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak

 

 

Otvorenju manifestacije nazočila je i hrvatska zastupnica u Europskom Parlamentu Marijana Petir.

 

MAR

 

Izložbu smatra mjestom na kojem uzgajivači pokazuju svoj ponos rezultate svoga rada, a budući je izložba ocjenjivačka i nagrađeni su.

 

 

Petir se zahvalila svima koji čuvaju hrvatsko selo  od propadanja

 

 

Uzgajivačima su  dodjeljene nagrade i priznanja.

 

MARIJANA

 

Manifestacije je otvorio potpredsjednik Vlade RH ministar graditeljstva Predrag Štromar koji je , u ime ministarstva, načelniku Općine Sunja uručio i Odluku kojom Ministarstvo graditeljstva podupire projekte za podizanje komunalnog standarda, a visina dodjeljenih sredstava iznosi 405 tisuća kuna.

 

odluka

 

U večernjim satima održana je i tradicionalna smotra folklora „Zlatna griva Posavine“ u kojoj su sudjelovali KUD „Sunjanka“, HKUD „Radost“ Sela, KUD Hrastovička gora iz Hrastovice KUD „Hrvatsko srce“ Odra,Žabno , OKUD „Ivo Lola Ribar“ iz Sonte u Vojvodini i KUD „izvorni običaji“ iz Zagreba koji okuplja članove koji su podrijetlom iz Bosanske Posavine.

 

konjogojska00011


 

 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.